Comisarul UE pentru Afaceri climatice și Energie, Miguel Arias Canete, a explicat că Bruxellesul nu analizează deocamdată impunerea de sancțiuni Washingtonului. „Nu analizăm această posibilitate. Intenționăm să arătăm că implementarea obiectivelor noastre este pozitivă pentru economie, pentru dezvoltarea unor tehnologii sofisticate și pentru bunăstarea cetățenilor”, a afirmat Canete, citat de site-ul agenției Reuters. Declarația a fost făcută înainte ca Donald Trump să anunțe formal retragerea Statelor Unite din Acordul Paris.
Liderii țărilor UE au condamnat decizia lui Donald Trump de a abandona prevederile Acordului climatic, dar probabil mizează pe faptul că unele state americane vor continua să aplice standardele solicitate, distanțându-se de politicile Administrației de la Washington. În plus, Bruxellesul probabil consideră că ieșirea efectivă a SUA din Tratat nu se va putea produce până în anul 2020, când vor fi noi alegeri prezidențiale.
Donald Trump nu a anunțat un calendar al retragerii Statelor Unite din Acordul de la Paris, notează BBC. Tratatul prevede că niciun stat nu se poate retrage până la împlinirea a trei ani de la intrarea în vigoare. Acordul a intrat în vigoare pe 4 noiembrie 2016. Procesul de ieșire a unei țări din acordul care prevede măsuri pentru diminuarea emisiilor poluante durează un an de la data anunțării deciziei. Practic, Statele Unite pot anunța decizia de ieșire din Tratatul climatic abia pe 4 noiembrie 2019, iar ieșirea efectivă se va produce în noiembrie 2020, exact când vor fi alegeri prezidențiale.