Prima pagină » Știri externe » UE pregătește NOI SANCȚIUNI împotriva Rusiei. Separatiștii din Ucraina ar putea fi listați drept GRUPARE TERORISTĂ

UE pregătește NOI SANCȚIUNI împotriva Rusiei. Separatiștii din Ucraina ar putea fi listați drept GRUPARE TERORISTĂ

Uniunea Europeană va anunța joi noi sancțiuni împotriva Rusiei, fiind vizați atât oficiali, cât și companii, a anunțat marți, la Bruxelles, Înaltul Reprezentant Catherine Ashton, după o reuniune a miniștrilor de Externe ai UE.

Uniunea Europeană pregătește în acest moment o listă cu noi nume de oficiali și de entități rusești împotriva cărora vor fi impuse sancțiuni economice, a anunțat, marți, la Bruxelles, șefa diplomației UE, Catherine Ashton. „Am decis accelerarea pregătirii măsurilor punctuale decise săptămână trecută”, a explicat Înaltul Reprezentant.

Ashton, care a ținut o conferință de presă la finalul unei reuniuni a miniștrilor de Externe din statele membre, a precizat că lista va fi anunțată joi. Printre companiile vizate ar urma să se numere și unele din domeniul energiei.

Anterior, ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, a declarat că UE va pregăti sancțiuni țintite împotriva Rusiei în domeniile tehnologiei și apărării, în urma tragediei doborârii cursei MH 17 în Ucraina, cu ceea ce se crede că a fost armament rusesc folosit de separatiștii din Donețk. „Comisia va fi mandatată să pregătească sancțiuni țintite în sectoarele tehnologiilor-cheie și militare”, a declarat Kurz în cursul unei reuniuni cu omologii săi la Bruxelles.

Aceasta nu este, însă, o trecere la așa-numita „etapă a treia”, o serie de sancțiuni economice extrem de dure, care nu pot fi impuse decât de o reuniune a șefilor de stat și de guvern din UE în cadrul Consiliului European și pentru care nu a existat sprijin politic până acum.

În declarațiile pentru presa română de la Bruxelles, ministrul Titus Corlățean a apreciat că s-a „făcut un pas important înainte” și că există „confirmarea unei poziții unitare, comune ale UE, evident sub șocul acestei crime care s-a petrecut în spațiul aerian al Ucrainei”. „Vreau să salut că a existat voință politică pentru acest pas înainte”, a mai spus Corlățean. 

Miniștrii UE au mai discutat și despre posibilitatea de a-i lista pe separatiștii proruși din estul Ucrainei drept grupare teroristă: „Am lansat și vom continua activitatea de a găsi soluțiile și formulele de text și politice care ar putea viza listarea organizațiilor și separatiștilor din Ucraina de est ca grupuri teroriste – e un lucru foarte important”.

Declarațiile ministrului român, mai jos:

UE a înființat o misiune specială pentru Ucraina. România, „hotărâtă” să „contribuie substanțial”

Totodată, UE a înființat Misiunea UE de Consiliere pentru Ucraina (EU Advisory Mission / EUAM Ukraine), potrivit ministerului român de Externe. Misiunea, cu un mandat inițial de 2 ani, va avea drept scop sprijinirea reformei sectorului civil de securitate și al statului de drept din Ucraina. Miniștrii UE au subliniat necesitatea punerii în aplicare cât mai rapide a planului de pace lansat de președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, și și-au exprimat „dezamăgirea față de lipsa unor acțiuni substanțiale ale Federației Ruse în acest sens”, informează MAE român, într-un comunicat remis gândul. În acest context, Titus Corlățean „a indicat hotărârea României de a contribui substanțial la activitatea EUAM Ucraina”.

„În linia celor stabilite la Consiliul European din 16 iulie 2014, Consiliul a aprobat un pachet substanțial de măsuri restrictive. Miniștrii au aprobat extinderea criteriului de listare, pentru a include entități și persoane care contribuie la subminarea integrității teritoriale și a suveranității naționale a Ucrainei. De asemenea, au decis accelerarea adoptării de măsuri la adresa persoanelor și entităților care acordă sprijin material și financiar acțiunilor care țin de anexarea ilegală a Crimeei și destabilizarea părții de est a Ucrainei, respectiv formularea de noi restricții la investițiile în Crimeea. Totodată, miniștrii au mandatat Consiliul și Comisia Europeană să finalizeze pregătirile pentru adoptarea de noi măsuri sancționatorii, care să acopere, printre altele, sectorul apărării, inclusiv produsele cu dublă utilizare, cel al tehnologiei de vârf, inclusiv în domeniul energetic, precum și accesul la piața de capital”, explică ministerul român de Externe.

Aceeași sursă informează că șefii diplomațiilor europene au repetat apelul comunității internaționale ca separatiștii din Donețk să permită accesul echipelor de experți la locul prăbușirii avionului aparținând Malaysia Airlines. Totodată, miniștrii de Externe au subliniat importanța realizării unei anchete internaționale care să fie „amănunțită și credibilă” și să poate oferi toate răspunsurile privind circumstanțele în care s-a produs această tragedie.

Băsescu, în martie: Faza a treia de sancțiuni=declanșarea unui război economic

Rusia este al treilea partener comercial al Uniunii Europene. Luni, președintele Traian Băsescu a declarat că România a solicitat demult trecerea la etapa a treia de sancțiuni și că la Consiliul de Afaceri Externe de azi se caută o formulă juridică pentru trecerea la acest ultim stadiu de sancționare a Rusiei.

La finalul unei reuniuni a Consiliului European din luna martie, președintele Băsescu descria această etapă a treia de sancțiuni drept declanșarea unui „război economic”, după cum gândul a relatat la acel moment de la Bruxelles. Vă reamintim declarația președintelui pe acest subiect:

 „Consiliul European atenționează Federația Rusă că orice escaladare a actualei situații duce la intrarea în etapa a treia de sancțiuni, care vizează măsuri largi de ordin economic și în zona tranzacțiilor de armament. Măsurile largi înseamnă măsuri care se referă la înghețarea activelor oamenilor de afaceri ai Federației Ruse pe tot teritoriul UE, încetarea oricărei cooperări bancare, financiare deci, restricționarea importurilor de energie și interzicerea importurilor de armament. În acest sens, în pregătirea etapei a treia, care practic ar însemna o izolare a Federației Ruse față de UE și, aș traduce-o eu, declanșarea unui război economic, CE și statele membre vor lucra în zilele imediat următoare pentru a definitiva tipul de acțiuni care ar putea fi luate în cazul escaladării situației din Ucraina (…). Toți suntem conștienți că etapa a treia este o etapă care ne afectează și pe noi, și Federația Rusă. Dar nu noi vom pierde (…). România trece ușor peste acest tip de sancțiuni sau este suficientă închiderea unui combinat de îngrășăminte și suntem pe balanță echilibrată zilnic – cât extragem, atât consumăm”.

Gaza și Irak, alături de Ucraina pe agenda CAE

Miniștrii de Externe au discutat și despre intensificarea violențelor, precum și despre criza umanitară din Fâșia Gaza, precum și despre situația din Irak.

„Ministrul român de externe a subliniat necesitatea rezolvării cât mai rapide a crizei umanitare severe din Fâșia Gaza. A condamnat, alături de omologii săi, răpirea și uciderea a patru adolescenți (trei israelieni și unul palestinian), precum și atacurile ulterioare cu rachete împotriva civililor. A subliniat imperativul dezescaladării cât mai rapide a situației din regiune, ca precondiție a reluării negocierilor pentru un acord de pace având ca obiectiv soluția celor două state”, informează MAE.

CONCLUZIILE REUNIUNII MINIȘTRILOR DE EXTERNE AI UE PE SUBIECTUL GAZA

Autor

Citește și