UE pregătește un plan de sancțiuni pentru Marea Britanie. Theresa May promite „o abordare solidă”

Publicat: 07 02. 2018, 21:54
Actualizat: 08 02. 2018, 09:03

Întrebată de jurnaliști despre comentariile unui deputat privind „amenințările lansate de UE”, Theresa May a răspuns: „Pot asigura că vom avea o abordare solidă în argumentația noastră”.

„După cum am spus de la început, vom auzi tot felul de lucruri spuse despre pozițiile asumate. Ceea ce contează sunt pozițiile asumate în negocieri”, a spus Theresa May.

Uniunea Europeană pregătește un plan prin care să sancționeze Marea Britanie în etapa de tranziție post-Brexit prin excluderea din sectoare ale pieței comunitare dacă Londra nu respectă condițiile stabilite, arată un proiect de document UE. Proiectul de document, care are cinci pagini și a fost elaborat de Comisia Europeană, stabilește modalitățile prin care Uniunea Europeană intenționează să oblige Marea Britanie să respecte reglementările comunitare în tranziția post-Brexit fără însă a participa la procesul decizional european. Guvernul Theresa May a semnalat deja că vrea o etapă de tranziție în relația cu Uniunea Europeană după ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, programată în martie 2019. Confirmând temerile apărute la Bruxelles că Londra ar putea încălca reglementările europene în tranziția post-Brexit, Comisia Europeană propune introducerea unor clauze care să permită reacții imediate în cazul apariției neînțelegerilor bilaterale.

Guvernul Theresa May a transmis că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit. În acest context, Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May și cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relație bilaterală după 29 martie 2019. „Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală și în afara pieței unice, barierele comerciale pentru bunuri și servicii sunt inevitabile”, a declarat Michel Barnier. „A venit vremea” ca Marea Britanie „să facă o alegere. Avem nevoie de claritate și în legătură cu propunerile Marii Britanii privind viitorul parteneriat”, a subliniat Barnier. În replică, Marea Britanie a transmis că analizează două posibile forme de relații vamale cu Uniunea Europeană post-Brexit – un parteneriat vamal ori unui acord vamal facil.

Bruxellesul a avertizat în mod repetat Guvernul de la Londra că nu va putea menține accesul la piața comunitară post-Brexit dacă nu va contribui la bugetul UE și nu va accepta libera circulație a persoanelor, mărfurilor, serviciilor și capitalului.