UE prezintă măsuri de urgență în cazul în care nu va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie

Publicat: 10 12. 2020, 16:35
UE prezintă măsuri de urgență în cazul în care nu va ajunge la un acord comercial cu Marea Britanie. Sursa foto: Shutterstock

Uniunea Europeană a prezentat joi o serie de măsuri de urgență pentru situația în care nu va fi convenit niciun acord post-Brexit cu Regatul Unit.

Măsurile anunțate acoperă domeniile pescuitului și transportului rutier și aerian, care sunt cele mai disputate capitole din negocierile referitoare la relațiile comerciale dintre Londra și Bruxelles începând cu 1 ianuarie 2021, când expiră perioada de tranziție post-Brexit.

„Nimic nu garantează că, dacă se ajunge la un acord, el va putea intra în vigoare la timp. Responsabilitatea noastră este de a ne pregăti pentru toate eventualităţile, inclusiv pentru cea de a nu avea în vigoare un acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Agerpres.

Măsurile vizează doar sectoarele care ar urma să fie „afectate într-o manieră disproporționată” de lipsa unui acord, iar obiectivul acestora „este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord”, a precizat Comisia.

Comisia Europeană adaugă că măsurile sunt luate pentru o perioadă determinată, chiar în cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord.

Pentru transportul rutier, executivul UE avansează un text care garantează o conectivitate de bază în materie de transport de mărfuri şi de pasageri timp de şase luni, cu condiţia unei reciprocităţi din partea britanică.

Bruxellesul propune garantarea conectivităţii transportului aerian între Regatul Unit şi UE timp de şase luni ‘„cu condiţia ca Regatul Unit să asigure acelaşi lucru”. De asemenea, este prezentată o reglementare similară pentru a evita perturbările în materie de securitate aeriană.

Noi regrese în cadrul negocierilor

Negocierile referitoare la un eventual acord comercial între Uniunea Europeană și Marea Britanie au regresat în cadrul ultimelor zile.

Au rămas mai puţin de 30 de zile înainte de 31 decembrie, când se va încheia perioada de tranziţie post-Brexit după care Regatul Unit – care a ieşit oficial din UE pe 31 ianuarie – va înceta să aplice normele europene.

Discuțiile privind un eventual acord comercial au fost blocate, ca urmare a unor disensiuni referitoare la legislația privind ajutoarele de stat și pescuitul. Fără un acord comercial, comerțul dintre Blocul comunitar și Marea Britanie, care se ridică la 1.000 de miliarde de dolari, ar putea fi puternic afectat la începutul lui 2021.

Marea Britanie speră să ajungă la un acord cu Uniunea Europeană în ceea ce privește relațiile comerciale de după încheierea perioadei de tranziție post-Brexit.

Anunțul a fost făcut recent de către ministrul britanic pentru Mediul de Afaceri, Alok Sharma, care a atras însă atenția că Blocul comunitar trebuie să înțeleagă că acum Marea Britanie este o națiune suverană și trebuie să o trateze ca atare.