Prima pagină » Știri externe » UE propune o nouă alianță cu Statele Unite pentru a face față influenței în creștere a Chinei

UE propune o nouă alianță cu Statele Unite pentru a face față influenței în creștere a Chinei

UE propune o nouă alianță cu Statele Unite pentru a face față influenței în creștere a Chinei
UE propune o nouă alianță cu Statele Unite pentru a face față influenței în creștere a Chinei. Sursa foto: Shutterstock

Uniunea Europeană încearcă să încheie o nouă alianță cu Statele Unite ale Americii, în încercarea de a pune capăt tensiunilor dintre cele două părți din mandatul președintelui american în exercițiu, Donald Trump, dar și pentru a putea face față provocărilor reprezentate de China.

Informația a fost publicată de jurnaliștii de la Financial Times, care citează un proiect de plan european.

Planul ar propune reconstruirea legăturilor transatlantice dintre Statele Unite și Uniunea Europeană pe subiecte comune, de la reglementarea în domeniul digital și până la lupta împotriva pandemiei de COVID-19.

Planul vine și în contextul în care relațiile dintre Washington și Bruxelles au fost destul de tensionate în cei patru ani de mandat ai lui Donald Trump, iar alegerea lui Joe Biden, care are o abordare mai deschisă față de UE, ar putea reprezenta un punct de plecare pentru normalizarea acestor relații.

„În calitate de societăţi democratice deschise şi economii de piaţă, UE şi SUA sunt de acord cu privire la provocarea strategică prezentată de asertivitatea internaţională tot mai mare a Chinei, chiar dacă nu sunt întotdeauna de acord în privinţa celei mai bune modalităţi de o a aborda”, citează FT din proiectul de plan european.

Planul ar urma să le fie prezentat liderilor statelor membre în decembrie

Documentul urmează să fie supus aprobării liderilor statelor membre în cadrul reuniunii Consiliului European din 10-11 decembrie și propune lansarea unei noi agende transatlantice.

Aceasta ar urma să fie prezentată în cadrul unui summit UE-SUA, summit care ar urma să aibă loc în prima jumătate a lui 2021.

La începutul lunii noiembrie, UE a impus tarife la importuri din SUA în valoare de până la 4 miliarde de dolari ca represalii la subvenţiile americane acordate Boeing, dar speră într-o îmbunătăţire a comerţului bilateral după instalarea Administrației Joe Biden, notează Agerpres.

Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat recent că unele contacte informale cu echipa Biden au fost realizate de Comisia Europeană, instituţia care coordonează politica comercială pentru cele 27 de state membre ale UE.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și