UE respinge afirmațiile lui TRUMP despre surplusul comercial /Bruxellesul avertizează că își va PROTEJA interesele energetice

Publicat: 20 12. 2024, 16:47
Actualizat: 20 12. 2024, 16:47

This browser does not support the video element.

Comisia Europeană a criticat, vineri, afirmațiile președintelui-ales al SUA, Donald Trump, despre relațiile comerciale cu Uniunea Europeană, semnalând intenția de protejare a intereselor comunitare în domeniul energiei.

Donald Trump a cerut Uniunii Europene să achiziționeze gaze și petrol din Statele Unite, avertizând că, în caz contrar, va impune tarife vamale.

”Am transmis Uniunii Europene că trebuie să compenseze deficitul uriaș al Statelor Unite prin achiziții masive de petrol și gaz. Altfel, vor fi impuse tarife vamale”, a afirmat Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.

Bruxellesul respinge afirmațiile lui Donald Trump

Însă Comisia Europeană a indicat că afirmațiile lui Donald Trump nu reflectă realitatea. De altfel, Bruxellesul a semnalat în mod repetat că va aplica măsuri de retorsiune dacă Administrația Donald Trump introduce taxe vamale.

”Voi vorbi despre subiectul comentariilor frecvente pe care președintele-ales al SUA le face asupra relațiilor comerciale dintre SUA și UE, iar colegii ar putea face completări despre sectorul energetic. Dar trebuie să fim foarte clari asupra lucrurilor. Realitatea este că UE și SUA au economii profund integrate, un echilibru în materie de comerț și investiții. Ce vreau să spun? Ideea este că UE are surplus în materie de exporturi de bunuri în SUA, iar Statele Unite au surplus în materie de servicii în relația cu UE”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, Olof Gill, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

”Acest lucru nu se reflectă de fiecare dată în aceste tipuri de mesaje” ale președintelui-ales al SUA. ”Noi am semnalat de multe ori, inclusiv președintele Ursula von der Leyen, că suntem pregătiți să purtăm discuții cu președintele-ales Trump despre modul în care să consolidăm o relație comercială puternică, inclusiv prin stabilirea intereselor comune în sectorul energiei. Există un nivel mare de complementaritate între UE și SUA, iar președintele Ursula von der Leyen a semnalat intenția de a intra într-un parteneriat foarte constructiv cu noua administrație, inclusiv la nivel energetic”, a subliniat reprezentantul Comisiei Europene.

Foto: Profimedia

Citește și:

TRUMP respinge proiectul bugetului provizoriu, crescând riscul blocării activităților guvernamentale

Noul premier al Franței, François Bayrou, vrea numirea noului GUVERN „înainte de Crăciun”