Comisia Europeană a analizat cu atenție plângerile efectuate de Ungaria și Slovacia la adresa Ucrainei, vinovată că blochează tranzitul țițeiului comercializat de compania Lukoil prin conductele sale, de la care cele două țări se alimentează masiv. Răspunsul a fost scurt: reclamațiile sunt nefondate, iar partea ucraineană nu amenință securitatea aprovizionării Europei Centrale, care are derogare la petrol rusesc.
Nemulțumirea ungurilor și slovacilor a apărut odată cu anunțul făcut de Kiev, potrivit căruia nu va mai permite tranzitul produselor petroliere rafinate de compania Lukoil, pentru că se află pe lista de sancțiunilor inernaționale. Guvernele de la Budapesta și Bratislava s-au mobilizat și au înaintat o reclamație pe adresa Comisiei Europene, în care s-au plâns că Ucraina le amenință securitatea energetică prin obstrucționarea Lukoil de la conducta Druzhba.
Comisarul UE pentru comerț, Valdis Dombrovskis a ținut să contrazică cele două state membre, potrivit Financial Times.
„Ungaria și Slovacia au suficiente rezerve. În urma verificărilor, s-a demonstrat că fluxul general nu a scăzut și nu sunt în pericol așa cum susțin. Analiza Comisiei indică o capacitate adecvată pentru ambele țări. Alături de Cehia, au primit derogare de la uniune să folosească petrol din surse rusești până când vor găsi alternative viabile. Cum Ucraina nu a oprit accesul altor furnizori ruși prin conductele sale, ci doar pe Lukoil, aflat sub sancțiuni internaționale, plângerile înaintate sunt nule”, a declarat Dombrovskis.
Ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto acuză autoritățile europene de șantaj, pentru poziția adoptată față de războiul din Ucraina.
„Autoritățile UE persecută două țări din cauza opoziției lor față de înarmarea Ucrainei. Acest șantaj pentru că suntem pro-pace este inadmisibil”, a tunat Szijjarto.
Ucraina a oprit livrările Lukoil la începutul lunii iunie, dar Ungaria și Slovacia s-au plâns de oprirea livrărilor abia la jumătatea lunii iulie. În situația dată, cele două țări sunt obligate să schimbe furnizorul.
Supărarea intervine din altă problemă: atât Bratislava cât și Budapesta au contracte de livrare încheiate pe termen lung cu Lukoil. Una dintre clauze obligă părțile să onoreze plățile, chiar și în eventualitatea în care nu vor mai primi țiței prin oleoductul ucrainean.