Uniunea Europeană intenționează să stimuleze intensificarea cooperării cu națiunile din Africa în domeniile energiei, protejării mediului, dezvoltării infrastructurii și combaterii imigrației ilegale, afirmă președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
”Simțim cu toții că acesta este un moment de înnoire a cooperării între Africa și Europa. Pentru că nu sunt aliniate doar destinele noastre, ci și interesele sunt aliniate mai mult ca niciodată. Iar noi am auzit acest lucru. Trebuie să trecem cu toții la energie curată și să ne adaptăm modificărilor climatice. Cu toții trebuie să antrenăm forța de lucru pentru locurile de muncă de mâine. Vrem cu toții să oprim pierderile tragice de vieți omenești pe rutele de migrație și vrem cu toții să le oferim oportunități tinerilor noștri. Prin urmare, nu ne reunește doar poziționarea geografică, ci și angajamentul de a le furniza beneficii în mod reciproc cetățenilor noștri”, a declarat Ursula von der Leyen, la summitul Italia-Africa, desfășurat la Roma.
”Astăzi, aș vrea să mă concentrez asupra a trei probleme în care Europa și Africa au stabilit să colaboreze și în care angajamentul Italiei poate într-adevăr să facă diferența. În primul rând, energia și clima, în al doilea rând, educația și aptitudinile profesionale și, în al treilea rând, migrația”, a precizat președintele Comisiei Europene.
Ursula von der Leyen a notat că, în prezent, doar 2% din investițiile globale în domeniul energiei ecologice vizează Africa. ”Acest lucru este foarte trist, ținând cont de potențialul imens al Africii în materie de producere a energiei curate. Africa are spațiu, vânt, soare. Îi lipsește infrastructura, dar împreună putem schimba acest lucru. Prin planul Poarta Globală (Global Gateway), intenționăm să aducem energie curată la 100 de milioane de oameni care în prezent nu au acces la energie”, a subliniat președintele Comisiei Europene.
Uniunea Europeană va acționa și în sensul dezvoltării aptitudinilor profesionale, a continuat Ursula von der Leyen, anunțând proiecte de colaborare între universități și centre de cercetare.
Președintele Comisiei Europene a insistat pentru combaterea traficului de persoane și încurajarea migrației legale.
”Trebuie să distrugem rețelele de minciuni ale traficanților de persoane. În ultimele luni, am colaborat strâns, spre exemplu, cu state precum Coasta de Fildeș, Gambia, Guineea, Mauritania și Senegal, iar abordarea noastră este clară: salvarea vieților și crearea de oportunități. Oferim mai multe oportunități astfel încât oamenii să poată veni legal în Europa. (…) Cu cât avansăm mai mult în materie de migrație legală, cu atât vom fi mai convingători în combaterea migrației ilegale”, a insistat Ursula von der Leyen.
Foto: Profimedia
Citește și:
UE face investiții MASIVE pentru dezvoltarea rutelor de transport între Europa și Asia Centrală