Ultima fiță din restaurantele cu meniu vegan: coaste vegetale, cu oase comestibile. Vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni

Publicat: 18 08. 2023, 13:35
În funcție de sugestiile clienților care se vor desfăta cu acest preparat, rețeta de coaste vegane cu oase comestibile va fi îmbunătățită pe parcurs sursă foto: elements.envato

Adepții stilului de viață vegan vor putea savura în restaurante, începând din această lună, o nouă delicatesă: coaste vegane, cu oase comestibile. Acest preparat va putea fi comandat atât de clienții localurilor din Marea Britanie și Uniunea Europeană, cât și de cei din SUA. Prețul unei porții de coaste pregătite din plante nu a fost încă stabilit.

The Guardian scrie că ideea oaselor comestibile, produse de firma slovenă Juicy Marbles, a plecat de la faptul că producătorul a vrut ca acestea să fie biodegradabile. Ulterior, producătorii au realizat că pot fi și mâncate.

În funcție de sugestiile clienților care se vor desfăta cu acest preparat, rețeta de coaste vegane cu oase comestibile va fi îmbunătățită pe parcurs, astfel încât atunci când va fi lansată oficial să satisfacă exigențele clienților.

Deși producătorii de mâncare din plante s-au dovedit inventivi și au conceput o mulțime de rețete sofisticate, vânzările în domeniu au scăzut.

Explicația este aceea că prețul acestor produse a început să fie mai mare decât cel al cărnii obișnuite. Astfel, ca o consecință a inflației, nu puțini sunt clienții care au ales să cumpere carne de proveniență animală, care este mai ieftină decât vegetală.

Cu toate acestea, se estimează că prețul coastelor din plante va fi peste cel al coastelor din carne obișnuită.

Specialiștii spun că reducerea consumului de carne tradițională în țările bogate, unde se mănâncă mai multă carne roșie decât ar fi sănătos, este esențială pentru a aborda criza climatică.

Emisiile de gaze cu efect de seră din agricultură sunt dominate de cele provenite de la animale, în special de la vaci, care reprezintă 15% din totalul emisiilor globale. Plantele produc emisii mult mai mici.

Se caută soluții alternative care să scadă consumul de carne

Reducerea consumului de carne și de produse lactate reduce poluarea și utilizarea terenurilor și a apei. Prin urmare, se încearcă găsirea unor soluții alternative care să scadă consumul de carne.

„Pentru unii, oasele din plante pot fi o provocare ideologică, dar nu ar trebui să luăm aceste lucruri prea în serios”, a declarat Vladimir Mićković, cofondator al Juicy Marbles, companie din Slovacia care a început să comercializeze friptură și mușchi file pe bază de plante încă de anul trecut.

Conform planului, primul lot de coaste vegetale va fi pus în vânzare la sfârșitul acestei luni. „Este pur și simplu distractiv. Oasele te invită să mănânci cu mâinile și să împarți cu ceilalți de la masă”, a adăugat Vladimir Mićković.

Coastele vegetale cu oase comestibile sunt lansate în contextul în care, la începutul lunii, una din companiile care vând burgeri vegetali, Beyond Meat, a raportat o scădere a vânzărilor cu aproape o treime.

În ciuda acestor rezultate nu foarte încurajatoare, companiile de profil caută în continuare alternative la carne. De exemplu, compania israeliană Aleph Farms a depus recent o cerere de aprobare de vânzare la autoritatea de reglementare în domeniul alimentar din Marea Britanie pentru friptură din carne produsă din creșterea unor celule reale de carne.

În luna iunie, compania cehă Mewery a prezentat un burger fabricat din carne de porc cultivată.

CITEȘTE ȘI:

Drobul de miel vegan, UN NOU PREPARAT pe mesele de Paște ale românilor: „Se apropie de gustul de carne”

Pare o glumă, dar e realitatea! Ce a primit această tânără de mâncare, după ce a comandat un „meniu vegan” în avion