Prima pagină » Știri externe » Ultima soluție a Cataloniei în războiul pentru independență cu Guvernul Spaniei

Ultima soluție a Cataloniei în războiul pentru independență cu Guvernul Spaniei

Ultima soluție a Cataloniei în războiul pentru independență cu Guvernul Spaniei
Detalii pe Gândul

„Vom răspunde într-un mod foarte puternic. Vom epuiza toate variantele interne pentru a apela apoi la justiția internațională, dacă este necesar”, a spus Jordi Turull.

Guvernul Cataloniei va contesta la Curtea Constituțională și la Curtea Supremă decizia premierului spaniol Mariano Rajoy de a înlătura din funcție toți membrii executivului regional și de a organiza alegeri anticipate în termen de șase luni

Senatul Spaniei este așteptat să aprobe, vineri, planul lui Rajoy, în urma căruia executivul de la Barcelona va acționa strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid. Formațiunea conservatoare Partidul Poporului, condusă de către Mariano Rajoy, deține majoritatea în Senat.

Guvernul Rajoy a stabilit patru obiective în privința Cataloniei: revenirea în legalitate, recuperarea stării de normalitate și coabitare în regiune, continuarea dezvoltării economice și organizarea de alegeri regionale.

Ministrul spaniol de Externe, Alfonso Dastis, a declarat duminică că speră că locuitorii Cataloniei vor ignora eventuale instrucțiuni din partea conducerii regionale după ce Spania va aplica suspendarea autonomiei regiunii, relatează site-ul agenției Reuters.

Șeful diplomației de la Madrid susține că multe dintre imaginile prezentate în ziua referendumului de independență din Catalonia sunt false, iar folosirea forței de către poliție a fost o acțiune provocată.

„Nu cred că a fost nicio situație de brutalitate. Cred că, până în prezent, multe dintre acele imagini cu violențe s-au dovedit a fi false. A existat o utilizare limitată a forței și a fost provocată de faptul că poliția a vrut să prevină încălcarea deciziilor instanțelor. Au existat foarte multe fapte alternative și știri false. Și, după cum am spus, dacă a existat folosirea forței de către agenți, nu a fost una deliberată, ci o provocare”, a mai spus Dastis.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a anunțat, sâmbătă, suspendarea guvernului regional al Cataloniei, în baza Articolului 155 din Constituția Spaniei, și organizarea de alegeri anticipate în termen de șase luni. Executivul de la Barcelona va acționa strict în baza directivelor primite de la guvernul de la Madrid.

Șeful executivului catalan, Carles Puigdemont, a anunțat că va cere organizarea unei sesiuni plenare a Parlamentului regional pentru a răspunde la acțiunile guvernului central condus de către Mariano Rajoy, care „încearcă să lichideze guvernarea autonomă și democrația”, demersul fiind „cel mai grav atac la adresa instituțiilor și cetățenilor din Catalonia de la dictatura militară a lui Francisco Franco”.

Pe 17 octombrie Curtea Constituțională a Spaniei a decis că legea adoptată în luna septembrie de către Parlamentul regional al Cataloniei privind organizarea unui referendum de independență nu respectă Constituția Spaniei.

Decizia judecătorilor a fost unanimă, întrucât „legea depășește puterile statului în materie de consultări sau referendum și încalcă, printre alte principii constituționale, supremația Constituției, suveranitatea națională și unitatea indisolubilă a Spaniei”.

În motivarea Curții Constituționale se mai arată că, pe durata procesului legislativ, Parlamentul a comis „încălcări foarte grave” privind drepturile minorităților și drepturile fundamentale ale cetățenilor de a participa la procesul decizional prin intermediul reprezentanților.

Curtea Constituțională a respins ideea potrivit căreia Constituția Spaniei include dreptul la autodeterminare cu sensul de „dreptul de a promova și declara secesiunea unilaterală”, precum și o eventuală declarație de independență prin care noul stat ar prelua sistemul legislativ prevăzut în tratatele internaționale semnate de Spania.

„Dreptul la autodeterminare a fost limitat prin diferite rezoluții neechivoce ale Națiunilor Unite, în cazuri de subjugare a popoarelor, dominație și exploatare străină. Orice încercare de a rupe total sau parțial unitatea națională și integritatea teritorială a unei țări este incompatibilă cu scopurile și principiile Cartei Organizației Națiunilor Unite”, se mai arată în decizia Curții.

Judecătorii au amintit că autoritățile Cataloniei au datoria de a împiedica orice inițiativă care ar putea însemna ignorarea sau evitarea punerii în aplicare a acestei decizii.

La 8 septembrie, Curtea Constituțională a Spaniei a decis să suspende noua lege a referendumului, pentru a analiza dacă prevederile respectă legea fundamentală.

Totuși, guvernul Cataloniei a organizat la 1 octombrie un referendum pe tema independenței, considerat neconstituțional de Guvernul Spaniei și de Uniunea Europeană.

Constituția spaniolă prevede că țara este indivizibilă. Potrivit Articolului 155 din Constituția Spaniei, autoritățile de la Madrid au puterea de a interveni direct în administrarea guvernului regional din Catalonia, obligându-l să renunțe la intențiile de independență.

Citește și