ULTIMATUMUL UE pentru Marea Britanie. Clarificările pe care Bruxelles-ul vrea să le primească de urgență. „Altfel, barierele sunt inevitabile”

Publicat: 05 02. 2018, 19:42

Guvernul Theresa May a transmis luni că exclude posibilitatea rămânerii într-o uniune vamală cu Bruxellesul post-Brexit.

În acest context, Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene, a cerut Marii Britanii, după întrevederea cu premierul Theresa May și cu ministrul pentru Brexit, David Davis, să clarifice modul în care vede viitoarea relație bilaterală după 29 martie 2019.

„Singurul lucru pe care îl pot spune: fără o uniune vamală și în afara pieței unice, barierele comerciale pentru bunuri și servicii sunt inevitabile”, a declarat Michel Barnier.

„A venit vremea” ca Marea Britanie „să facă o alegere. Avem nevoie de claritate și în legătură cu propunerile Marii Britanii privind viitorul parteneriat”, a subliniat Barnier.

Premierul britanic Theresa May și David Davis, ministrul britanic pentru Brexit, s-au întâlnit, luni, cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, pentru noi discuții pe tema separării Marii Britanii de Uniunea Europeană. Davis și Barnier ar urma să prezinte vineri detalii despre mersul negocierilor.

„Trebuie să respectăm liniile roșii ale guvernului britanic, iar ei trebuie să respecte regulile Uniunii Europene. Vrem un acord care să respecte orientările Consiliului European, respectând regulile pieței unice și ale zonei euro”, a declarat Barnier, înainte de întâlnire.

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit a făcut apel la un progres mai rapid în cadrul negocierilor cu Marea Britanie, în vederea obținerii unui acord privind perioada de tranziție post-Brexit.

„Sentimentul meu este că nu avem niciun minut de pierdut, având în vedere că vrem să obținem un acord. Mai este mult de lucru … din acest motiv am decis să accelerăm toate contactele necesare. Sunt la Londra azi, mâine la Strasbourg în Parlamentul European. Miercuri voi fi la Frankfurt pentru a discuta cu Draghi și cu reprezentanții Băncii Centrale Europene. Mă voi întâlni cu oficiali guvernamentali, cu membri ai sindicatelor și ai mediului de afaceri”, a mai spus Michel Barnier.

Marea Britanie și UE se contrazic în privința drepturilor cetățenilor europeni după Brexit. Theresa May a avertizat că europenii care vor veni în Marea Britanie după Brexit ar putea să-și piardă unele drepturi, indicând un dezacord cu Uniunea Europeană în legătură cu statutul cetățenilor în perioada de tranziție.

La 15 decembrie 2017, liderii Uniunii Europene au acordat mandatul pentru următoarea fază a negocierilor privind Brexit cu Marea Britanie, pentru a pregăti discuțiile privind relațiile viitoare, din punct de vedere comercial și al securității. S-a ajuns la un acord privind factura de Brexit, chestiunea graniței irlandeze și drepturile cetățenilor din UE.

Guvernul condus de către Theresa May urmează să-și prezinte viziunea asupra unei viitoare înțelegeri comerciale, apoi vor începe discuțiile substanțiale în privința relației UE-Marea Britanie, din punct de vedere comercial și al securității. Comisia Europeană vrea ca perioada de tranziție post-Brexit să se încheie până la 31 decembrie 2020.