ULTIMATUMUL UE pentru Marea Britanie. „Divergențele fundamentale” pe care le reclamă liderii Uniunii în negocierile pentru BREXIT
După noua sesiune de discuții desfășurată joi, în cadrul negocierilor pe tema Brexit, Michael Barnier a constatat că există „divergențe fundamentale” între Uniunea Europeană și Marea Britanie.
În contextul în care Guvernul Theresa May a semnalat disponibilitatea de a reduce reglementările economice, fiscale și comerciale în cazul în care nu va ajunge la un acord cu UE, Michel Barnier a avertizat că negocierile cu Londra riscă să fie suspendate.
„Efectul divergențelor nu trebuie să conducă la concurență neloială, deoarece dacă nu reacționăm la această problemă (…) vor fi dificultăți majore în obținerea ratificării unui viitor acord de către toate țările, vor apărea campanii politice împotriva negocierilor”, a atras atenția Michel Barnier, citat de cotidianul The Independent.
„Se va spune că Bruxellesul poartă negocieri cu Marea Britanie în sensul deteriorării standardelor de mediu și a standardelor sociale, spre exemplu, situație care va conduce la o concurență fiscală mai mare. Dacă se va întâmpla acest lucru, totul s-a terminat. Eu nu vreau să ajungem la asta, vreau progrese”, a subliniat Barnier.
„În discursul meu de săptămâna trecută, am adus în discuție faptul că unii miniștri britanici au declarat că în unele situații lipsa unui viitor acord cu UE ar fi mai bună. Eu cred că trebuie să le explicăm clar ce ar însemna acest lucru. Sau poate ar trebui să le explice Camera Lorzilor. Trebuie să analizăm bine efectele. În mod sigur, nu aceasta ar fi opțiunea mea”, a insistat Michel Barnier.
Principalele disensiuni în negocieri se referă la restanțele Marii Britanii față de UE, estimate a fi între 60 și 100 de miliarde de euro, și la drepturile cetățenilor din state ale Uniunii Europene aflați în Marea Britanie.