Membrii Brigăzii de Salvatori Minieri au ajuns la Malaga în urmă cu o săptămână, iar de atunci nu au decât o singură preocupare: cum să salveze băiețelul de 2 ani căzut într-un puț adânc de 110 de metri, dar cu un diametru de numai 25 de centimetri. Cu ajutorul unor utilaje speciale, a fost forat un puț paralel, în care a fost băgat un tub de protecție cu diametrul de 1 metru. Prin el va fi introdusă o colivie specială cu ajutorul căreia salvatorii vor coborî la 61 de metri sub pământ și vor săpa un tunel de 4 metri lungime până la locul unde s-ar putea afla copilul. Operațiunea este estimată că va dura 24 de ore, în care câte doi mineri vor lucra în ture de 40-60 de minute. Duminică, instalația de forare a dat de o stâncă, așa că salvatorii au mai pierdut trei zile pentru a depăși obstacolul.
Tribunalul Regional din Andalusia a început o anchetă pentru a clarifica circumstanțele producerii tragediei care ține întreaga Spanie cu sufletul la gură de 10 zile, scrie cotidianul El Pais. Pe 13 ianuarie, în timp ce alerga pe terenul unei ferme din apropierea localității Cerro de la Corona, care aparține de orășelul Totallan de lângă Malaga, Julen Rosello – un băiețel de numai doii ani – a intrat în pământ, la propriu. Căzuse într-o gaură săpată în pământ. Fără să realizeze cât e de adâncă, tatăl băiatului a încercat fără succes să-l scoată, după care a rugat niște bicicliști să sune după ajutor la numărul de urgență. Era ora 14:00. De atunci, vreme de nouă zile la rând, salvatorii au încercat recuperarea copilului.
Julen Roselló rescue in Spain: „This is a work of humanitarian civil engineering” https://t.co/k3KwFHz7mg @elpaisinenglish pic.twitter.com/fyRiLdoCEd
— ðŸ´ó §ó ¢ó ·ó ¬ó ³ó ¿ david jones (@DavidJones_now) January 23, 2019
„Când am ajuns la fermă, ne-am dat seama că n-am mai întâlnit așa ceva,” povestea Julian Moreno, șeful pompierilor locali. „Părinții erau disperați și au fost preluați de medici, care le-au administrat calmante.” Echipele de intervenție au studiat gaura și au ajuns la concluzia că nimeni nu se poate strecura în puț. Victoria Garcia și Jose Rosello, părinții băiatului, le-au povestit printre hohote de plâns că acesta are 2 ani cântărește 11 kilograme.
Potrivit anchetei, puțul are 110 metri adâncime și doar 25 de centimetri diametru și a fost săpat ilegal, fără nici o autorizație, de firma Triben Perforaciones, ai căror reprezentanți susțin însă că nu au lăsat gaura descoperită. La două ore după apelul la 112, la ferma de lângă Malaga au venit reprezentanții unei firme de vidanjare, care au adus un echipament special pentru a a descoperi cât de adânc a căzut copilul.
There has been a fresh delay in the attempts to rescue Julen Roselló, the two-year-old trapped in a borehole in Málaga. Fresh drilling is needed in the rescue tunnel before it can be shored up and miners sent down https://t.co/GIFSi0NhSb
— Simon Hunter (@simoninmadrid) January 22, 2019
„Am coborât în gaură o cameră video automatizată, pe care am legat-o cu o frânghie,” explică Ana Nunez, de la firma de vidanjare. „La un moment dat, cam la o adâncime de 60 de metri, camera a atins ceva. Dar nu era copilul, ci ceva care bloca puțul. Situația se dovedea și mai complicată. Când puțul a fost săpat, pereții nu i-au fost neteziți, iar în cădere, copilul a antrenat pământ și gunoaie care s-au prăbușit în urma sa și l-au blocat.”
Salvatorii au încercat să îndepărteze blocajul cu ajutorul unei fel de linguri, care trebuia manevrată cu delicatețe, însă fără succes. Când vestea întâmplării s-a mediatizat, numeroase firme s-au oferit să ajute cu utilaje și oameni la salvarea băiatului. A doua zi, a fost adus un camion dotat cu un fel de aspirator de nisip, iar salvatorii s-au decis să sape un tunel vertical, paralel cu puțul, pentru a ajunge sub nivelul blocajului. Cu ajutorul camerei video video coborâtă în gaură nu a fost zărit copilul, dar au fost găsite o pungă de snacks-uri și șapca pe care o purtase.
In photos: The latest images from the ongoing efforts to rescue Julen Rosello, the two year old who fell into a 100-meter borehole in Málaga last Sunday https://t.co/M4bAO63K2m
— El PaÃs in English (@elpaisinenglish) January 21, 2019
Între timp, Garda Civilă a continuat ancheta pentru a stabili cum s-a întâmplat totul. Luni, 13 ianuarie, în timp ce mama băiatului vorbea la telefon, tatăl lui a ieșit să aducă lemne pentru focul pe care gătea paella. În acel moment, copilul a luat-o la fugă prin fermă. Un alt membru al familiei l-a atenționat pe tată, care a fugit să-l prindă, dar – când se afla la 10-15 metri de el – Julen a dispărut în pământ. Tatăl lui a îndepărtat pietrele de la margine gurii puțului și a băgat mâna, încercând să-l găsească. În acel moment, pereții puțului au început să se năruiască, iar bărbatul s-a oprit. Julen a mai fost auzit plângând puțin, apoi s-a făcut liniște.
Marțea trecută, ministrul Apărării a chemat în ajutor Brigada de Salvatori Minieri din Asturia. A apărut și cel care săpase puțul, care susține că l-a lăsat acoperit și sigilat cu bolovani, dar altcineva ar fi continuat să sape după ce el a plecat.
Trapped toddler: rescue attempt in Spain slowed as drill hits hard rock #JulenRosello https://t.co/gDAtRt6Dd1
— Natasha Fatah🹠(@NatashaFatah) January 21, 2019
Subiectul a ținut atenția mediei spaniole, iar în talk-show-urile de seară și în tabloide s-a vehiculat ideea că povestea ar fi o ficțiune, mai ales că unii constructori afirmaseră că ar fi fost imposibil ca băiatul să cadă într-un puț atât de strâmt. „Mi-aș fi dorit să fie imposibil ca băiatul meu să se afle în puțul ăla, așa cum s-a spus,” a declarat supărat Jose Rosello, într-o conferință de presă pe care a organizat-o miercurea trecută. „Mi-aș dori să fiu eu îngropat acolo jos, iar el să se joace aici, cu mama lui.” În 2017, cei doi soți trecuseră printr-o altă teribilă încercare: Oliver, băiatul lor – pe atunci în vârstă de numai 3 ani – a murit din cauza unui infarct.
Analizele ADN ale unui fir de păr găsit în puț au confirmat că aparține lui Julen Rosello. Odată speculațiile risipite, toată lumea urmărește cu sufletul la gură drama de lângă Malaga. Optimist, speologul Jose Antonio Berrocal spunea că a mai întâlnit situații similare, în care oamenii au supraviețuit chiar și 10 zile, rămânând într-o stare de letargie, fără să se miște și consumând foarte puțin oxigen. Medicul pediatru Ivan Carabano explica pentru El Pais că șansele ar fi ca temperatura scăzută din puț să determine organismul copilului să-și încetinească metabolismul, iar țesuturile să nu se deterioreze. Însă la doar doi ani, fără mâncare de atâta vreme, hipoglicemia i-ar putea fi fatală.
Rescuers desperately trying to reach a two-year-old Spanish boy who fell down a 100-metre deep bore hole have found his hair, the first proof he is in the tunnel. All Spain is hoping they can reach Julen Rosello. #Julen
https://t.co/difXw3b2gG— grahamkeeley (@grahamkeeley) January 16, 2019