UPDATE. Un activist de mediu căutat de japonezi a cerut azil politic în Franța
Activistul de mediu Paul Watson, deținut în Groenlanda, a cerut azil politic în Franța prin intermediul unei scrisori adresate președintelui Emmanuel Macron. Anunțul a fost făcut de Sea Shepherd Franța, o organizație care îl sprijină pe activistul de mediu.
UPDATE | Greenpeace solicită eliberarea imediată a lui Paul Watson
„Greenpeace România condamnă orice intimidare a activiștilor de mediu oriunde în lume. În timp ce cazul lui Paul Watson se referă la evenimente cu mult timp după ce a părăsit Greenpeace, solicităm ca această decizie să fie anulată și solicităm eliberarea lui imediată”, ne-au transmis reprezentanții Greenpeace.
Aceștia au mai susținut că Greenpeace NU l-a acuzat de ecoterorism pe Paul Watson.
Știrea inițială:
Paul Watson este cetățean american-canadian și locuiește în Franța de mai mult de un an, scrie Le Figaro.
Watson a fondat Sea Shepherd Conservation Society, un grup anti-braconaj și de acțiune directă axat pe activismul de conservare marină. Tacticile folosite de Sea Shepherd au atras opoziția unor instituții, grupul fiind acuzat de eco-terorism atât de Guvernul japonez, cât și de Greenpeace.
Paul Watson face obiectul unei cereri de extrădare din partea Japoniei pentru fapte care datează de acum 14 ani. La finele lunii iulie, Watson a fost reținut la Nuuk, în Groenlanda, unde nava sa acostase pentru a se reaproviziona înainte să “intercepteze” noua balenieră a Japoniei în Pacificul de Nord.
Arestarea a fost făcută pe baza unui mandat al Interpolului emis în 2012, când Japonia l-a acuzat pe Watson că este responsabil pentru daune și răni provocate la bordul unei baleniere japoneze, în 2010, în timp ce Watson făcea parte dintr-o campanie Sea Shepherd.
Paul Watson este acuzat că i-a produs unui marinar japonez răni la față când a aruncat o “bombă urât mirositoare” – acid butiric – cu scopul de a împiedica munca vânătorilor de balene.
În același caz, un neozeelandez, Peter Bethune, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare.
Foto: Profimedia
CITIȚI ȘI: