Un agent NSA este de acord cu o negociere cu Snowden, dar în anumite condiții
Un agent NSA însărcinat să evalueze pagubele provocate de dezvăluirile lui Edward Snowden programelor de supraveghere americane aparținând serviciilor de informații a declarat că susține o negociere cu tânărul american, în schimbul documentelor furate, relatează AFP.
Într-un interviu acordat emisiunii „60 minutes”, care urmează să fie difuzat duminică de postul CBS, Rick Ledgett afirmă că, „din punct de vedere personal”, ar fi de acord cu purtarea unor negocieri cu Snowden, care s-a refugiat în Rusia și care este acuzat în Statele Unite de spionaj, după ce a luat cu el 1,7 milioane de documente.
Aproximativ 58.000 dintre aceste documente au fost încredințate presei, până în prezent, potrivit redactorului-șef al cotidianului britanic The Guardian.
„Merită să purtăm o conversație”, dar doar dacă sunt oferite garanții că documentele care nu au fost dezvăluite nu vor fi dezvăluite și ajung în securitate, subliniază Ledgett, potrivit unui fragment din interviu, dat publicității vineri.
„Cerințele mele cu privire la aceste garanții sunt foarte exigente, implicând mai mult decât o simplă promisiune din partea sa”, a adăugat el.
Această opinie nu este împărtășită de directorul NSA, generalul Keith Alexander, de asemenea intervievat în cadrul emisiunii „60 minutes”.
„Este ca și cum cineva ar lua 50 de persoane ostatice, ar ucide zece și ar spune «aministiați-mă complet și le dau drumul celorlalte 40»”, a spus el.
Generalul, care se va retrage la primăvară, mai afirmă că și-a prezentat demisia după primele dezvăluiri provenind de la Snowden, la începutul verii, dar că nu a fost acceptată.
În cursul acestui reportaj, „60 minutes” mai afirmă că NSA a decoperit existența unui program informatic de tip malware, conceput în China și capabil să „distrugă” calculatoarele infectate.
Acest program atacă Bios-ul, programul de bază al tuturor calculatoarelor, necesar pentru funcționarea diferitelor componente.
„Unul dintre analiștii noștri a descoperit că acest stat-națiune intenționa să pună la punct și să utilizeze acest instrument pentru distrugerea unor calculatoare”, a declarat Debora Plunkett, din cadrul NSA, precizând că întreaga lume ar fi afectată prin consecințe. „Ar putea efectiv să culce la pământ economia americană”, a apreciat ea.