Un american de 72 de ani condamnat la aproape șapte ani de închisoare în Rusia pentru că ar fi luptat ca mercenar în Ucraina

Publicat: 07 10. 2024, 14:29

Un tribunal din Rusia a condamnat un cetățean american în vârstă de 72 de ani, la capătul unui proces cu ușile închise, la aproape șapte ani de închisoare pentru că ar fi luptat ca mercenar în Ucraina.

Procurorii au declarat că Stephen Hubbard a semnat un contract cu armata ucraineană după ce Rusia a trimis trupe în Ucraina în februarie 2022 și a luptat alături de acestea până a fost capturat două luni mai târziu, scrie Associated Press.

Hubbard a fost condamnat la șase ani și zece luni într-o închisoare de securitate generală. Procurorii ceruseră o pedeapsă de șapte ani într-o închisoare de maximă securitate.

Hubbard, din statul Michigan, este primul american care să fie condamnat pentru că a luptat ca mercenar în conflictul din Ucraina.

Acuzațiile împotriva să ar fi putut duce la o pedeapsă de 15 ani, însă procurorii au cerut ca vârsta lui Hubbard să fie luată în considerare, împreună cu faptul că acesta și-ar fi recunoscut vinovăția, potrivit presei ruse.

Un alt american, deja închis, condamnat la încă șapte ani de închisoare

Simultan, un tribunal din orașul Voronej l-a condamnat pe americanul Robert Gilman la șapte ani și o lună în închisoare pentru că ar fi agresat ofițeri ai forțelor de ordine în timp ce executa deja o pedeapsă pentru o altă agresiune.

Potrivit presei ruse, Gilman a fost arestat în 2022 pentru că a provocat tulburări pe când se afla în stare de ebrietate într-un tren de călători și apoi a agresat un ofițer de poliție în timp ce se afla în arest. El ispășește o pedeapsă de 3 ani și jumătate pentru această acuzație.

Anul trecut, el a agresat un inspector al închisorii în timpul unei verificări a celulelor, apoi a lovit un oficial al Comitetului de Investigații, ceea ce a dus la noua sentință.

Cazurile de cetățeni americani arestați au devenit din ce în ce mai frecvente în Rusia în ultimii ani.

Rusia ar putea viza arestarea cetățenilor americani pentru a-i folosi ulterior ca monedă de schimb în negocierile pentru aducerea înapoi a rușilor condamnați pentru infracțiuni în SUA și Europa.

În august, SUA și Rusia au efectuat cel mai mare schimb de prizonieri din istoria post-sovietică, un acord care a implicat 24 de persoane, multe luni de negocieri și concesii din partea altor țări europene, care au eliberat cetățeni ruși aflați în custodia lor ca parte a schimbului. Mai mulți cetățeni americani rămân după gratii în Rusia în urma schimbului.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI: