Un bărbat care și-a ucis soția bolnavă în stadiu terminal a scăpat de acuzația de crimă, pentru că a avut acordul femeii. „A fost un act de iubire”
Un britanic în vârstă de 73 de ani, care i-a tăiat gâtul soției sale bolnavă în stadiu terminal, a scăpat de acuzația de crimă, fiind acum acuzat de omor din culpă.
Graham Mansfield spune că fapta sa a fost „un act de iubire” și pledează pentru modificarea legislației britanice, astfel încât eutanasierea să fie permisă în astfel de cazuri.
Instanța l-a achitat pe bărbat pentru acuzația de crimă, acesta fiind găsit vinovat, în schimb, pentru omor din culpă. Acesta și soția sa Dyanne, 71 de ani, au convenit să moară împreună, pentru că durerile ei cauzate de cancerul în stadiu terminal deveniseră de nesuportat.
El și-a ucis soția și apoi a încercat să se sinucidă. Cu toate acestea, după 12 ore, Mansfield s-a trezit și a chemat poliția.
Deși putea să primească închisoare pe viață, judecătorul l-a iertat și l-a condamnat la doi ani cu suspendare, spunând că uciderea soției a fost „un act de iubire, de compasiune, pentru a-i curma suferința”, potrivit Digi24.
„Aș face-o din nou, dacă nu ar exista o alternativă. Îmi amintesc când judecătorul era pe cale să pronunțe sentința, m-am uitat în sus și m-am gândit «Ei bine, Dyanne, dacă ar trebui s-o fac din nou, aș face-o». Dacă ar trebui s-o fac din nou și aș ști rezultatul, mereu și mereu, aș face-o”, spune acesta.
Britanicul cere acum modificarea legilor
Acesta mai spune că și-ar dori o lege a eutanasiei în Marea Britanie. El spune că dacă o astfel de lege ar fi existat, nu ar fi fost nevoit să își ucidă soția în acest mod.
„Nu am toate răspunsurile, dar cred că dacă cineva suferă de o boală terminală în ultimele stadii, ultimele șase luni, și dacă doi medici independenți vorbesc cu această persoană care vrea să moară, și vorbesc cu familia și cu prietenii ei, și poate vine și poliția să facă o investigație, și dacă toți ajung la aceeași concluzie: că pacientul este ținut în viață, că nu există nicio calitate a vieții, atunci ar trebui lăsată să moară. Aș fi preferat, de exemplu, ca Dyanne să stea întinsă în patul ei, iar eu să o țin de mână în timp ce altcineva îi administrează (injecția letală, n. red.). Ar fi fost un mod mult mai uman de a încheia lucrurile”, a mai spus el.
Lui Graham i se pare nedrept că animalele au parte de o moarte mai demnă decât oamenii.
„Oamenii spun «Nu poți să lași câinele așa, nu e corect, o să mergem să-l eutanasiem». Dar nu poți face asta cu oamenii”, mai spune el.
Cuplul ar fi vrut să meargă în Elveția, unde eutanasia este legalizată, dar nu a putut din cauza restricțiilor impuse pentru prevenirea răspândirii COVID-19.