Prima pagină » Știri externe » Un copil de un an a murit înghețat la granița dintre Polonia și Belarus

Un copil de un an a murit înghețat la granița dintre Polonia și Belarus

Un copil de un an a murit înghețat la granița dintre Polonia și Belarus
Un copil de un an a murit înghețat la granița dintre Polonia și Belarus

Un copil din Siria, în vârstă de un an, a murit într-o pădure din Polonia, în apropierea graniței cu Belarus, acesta fiind cea mai tânără victimă cunoscută a crizei migranților de la granița de est a Uniunii Europene.

Mii de oameni care încearcă să ajungă în UE sunt încă blocați în condiții dificile, pe fondul unor tensiuni între Blocul comunitar și Belarus, informează The Guardian.

Regimul de la Minsk este acuzat că a creat în mod deliberat criza prin transportarea cu avionul a mii de oameni din Orientul Mijlociu și facilitarea călătoriei acestora spre granița cu UE.

„În jurul orei 02:26 am primit informații că cel puțin o persoană avea nevoie de asistență medicală. Când am ajuns la fața locului, s-a dovedit că trei persoane aveau nevoie de îngrijiri. Acestea stăteau în pădure de o lună și jumătate”, a anunțat organizația non-guvernamentală medicală PCPM pe Twitter.

Potrivit PCPM, personalul medical ajuns la fața locului a găsit un tânăr cu dureri abdominale severe, malnutrit și deshidratat, dar și un cuplu de sirieni.

„Bărbatul avea o rană la un braț, iar femeia avea o plagă înjunghiată în partea inferioară a piciorului. Copilul lor în vârstă de un an a murit în pădure”, a mai scris organizația.

Cauza morții băiatului nu a fost încă stabilită. Cel puțin 13 persoane au murit în zonă în ultimele săptămâni, majoritatea din cauza expunerii la frig.

Situația de la graniță continuă să fie tensionată

Mii de migranți din Orientul Mijlociu se află la granița UE cu Belarus, în condițiile în care temperaturile continuă să scadă, punându-le viețile în pericol. Săptămâna trecută, criza umanitară s-a transformat într-un conflict geopolitic între UE și Statele Unite, pe de o parte, și Belarus, susținută de Rusia, pe de altă parte.

Preşedinţia belarusă a indicat joi după-amiază că în plus, pe lângă această tabără, între 200 şi 500 de persoane erau răspândite de-a lungul frontierei cu Polonia, Lituania şi Letonia.

După o săptămână de tensiuni crescânde, peste 400 de irakieni au fost repatriaţi voluntar joi, potrivit Bagdadului.

Belarus, un aliat al Rusiei şi sub sancţiuni europene din cauza represiunii opoziţiei sale, este acuzat de UE că a încurajat sosirea acestor migranţi pentru a face presiuni asupra europenilor.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și