Un costum spațial pentru câini creat de sovietici în anii 1950 va fi scos la licitație

Publicat: 02 09. 2014, 16:57
Actualizat: 28 03. 2019, 13:25

Costumul, însoțit de un tub de oxigen, este realizat dintr-o țesătură specială, fabricată din bumbac, nailon, aluminiu și cauciuc.

Potrivit presei internaționale, costumul ar fi putut fi utilizat de Belka sau Strelka, cei doi câini folosiți de sovietici în timpul pregătirilor pentru misiunea spațială Koralb-Sputnik 2.

În catalogul casei organizatoare se afirmă: „Costumul spațial canin poate fi ajustat în funcție de mărimea câinelui, la nivelul trunchiului și al picioarelor, prin câteva sfori. Există și un inel în partea din față, pe care se atașează casca. Tubul de oxigen este prins de partea inferioară a costumului. Acesta a fost fabricat de RSC Energia, cel mai mare producător rus de vehicule spațiale și componente pentru stațiile spațiale”.

Costumul este însoțit de eticheta „T-1, 1 și I/X-61”, fapt care îi determină pe experți să afirme că a fost utilizat. Un număr foarte mic de câini au supraviețuit în cadrul testelor spațiale sovietice, iar costumul în cauză, care are dimensiunile de 28 x 10 x 21 centimetri, se află într-o stare bună de conservare.

Americanii au folosit cimpanzei pentru a studia efectele gravitației, în timp ce fosta URSS a folosit câini, întrucât aceștia pot fi dresați cu ușurință pentru a rămâne nemișcați pentru perioade îndelungate.

Câinii au deschis drumul către explorarea spațială de către oameni, iar o serie de costume presurizate au fost concepute pentru aceste animale în anii 1950, cu scopul de a testa efectele pe care le au asupra lor lansările de nave spațiale, efectuate la viteze foarte mari.

În anumite teste, câinii erau legați în interiorul unor mici capsule care erau lansate până la altitudinea de 80 de kilometri, de la care reveneau pe Terra cu ajutorul unor parașute.

Laika, celebra cățelușă sovietică, a devenit primul animal care a ajuns pe orbita Terrei în 1957, însă, din păcate, a murit din cauza stresului și a supraîncălzirii capsulei în timpul acelei misiuni.

Totuși, Belka (veveriță) și Strelka (săgeată) s-au întors în siguranță pe Terra în 1960, după ce au petrecut o zi întreagă în spațiu. Cei doi câini au fost însoțiți în acea misiune de un iepure, 42 de șoareci, doi șobolani, muște și câteva plante. Acestea au fost primele viețuitoare terestre care au ajuns pe orbită și s-au întors vii la sol.

Strelka a avut apoi șase pui cu Pushok, unul dintre câinii implicați în testele desfășurate la sol.

Unul dintre puii lor, Pushinka (Pufoasa), a fost oferită fiicei președintelui american John F. Kennedy, Caroline, de Nikita Hrușciov.

Ulterior, parcă dorind să reflecte un ușor dezgheț între cele două super-puteri din timpul Războiului Rece, Pushinka a avut la rândul ei patru pui cu Charlie, unul dintre câinii familiei Kennedy. Președintele american de atunci, JFK, obișnuia să glumească adresându-se celor patru pui cu apelativul „pupniks”.