Un cunoscut jurnalist New York Times: “De ce nu mai sunt în tabăra NICIODATĂ Trump”
La nouă ani după ce l-a descris pe Donald Trump ca “un bădăran zgomotos care atrage simpatia unor bădărani mai liniștiți”, cunoscutul jurnalist american Bret Stephens anunță într-un articol de opinie din New York Times că a luat decizia de a părăsi tabăra „Niciodată Trump”.
“Ar putea al doilea mandat al lui Trump să fie atât de rău pe cât se tem cei mai fervenți critici ai săi? Da. Este timpul să renunțăm la predicile moraliste și predicțiile apocaliptice care au caracterizat atât de mult mișcarea Never Trump – și care a făcut-o neputincioasă din punct de vedere politic și adesea obtuză? Da”, afirmă Bret Stephens.
Editorialist de opinie pentru The New York Times și colaborator la NBC News din 2017, Stephens a fost anterior editorialist de afaceri externe și editor adjunct al paginii editoriale la The Wall Street Journal. Din 2002 până în 2004, a fost redactor-șef al The Jerusalem Post.
La Wall Street Journal, Stephens a câștigat Premiul Pulitzer pentru comentarii în 2013. Stephens este cunoscut pentru opiniile sale neoconservatoare de politică externă și pentru că face parte din opoziția de centru-dreapta față de Donald Trump.
„Trump, grosolan, dar carismatic, ignorant, dar intuitiv, necinstit, dar autentic”
„Trump este un om și simbolul unei mișcări. Omul este grosolan, dar carismatic, ignorant, dar intuitiv, necinstit, dar autentic. Mișcarea este patriotică – și furioasă”, arată autorul, adăugând că o parte din această furie, provenită dintr-un bigotism intens și greșit direcționată, atrage cea mai mare parte a atenției mass-media. Dar o parte din ea este îndreptată corect către o elită mulțumită de sine cu o atitudine superioară, indiferent dacă subiectul este restricțiile Covid, politica de imigrație sau cum să-i facem pe aliații Americii să plătească mai mult pentru apărarea lor.
Exact disprețul lui Trump față de această elită – refuzul său de a fi modelat de normele lor sau rușinat de disprețul lor și dorința sa de a le denunța ipocrizia – îl face un erou pentru susținătorii săi, afirmă Bret Stephens.
Stephens se întreabă cum se face că atât de mulți dintre cei care îl denunță pe Trump ca fiind un prădător sexual au fost, cu 20 de ani mai devreme, apărătorii fermi ai lui Bill Clinton? De ce aceiași oameni care au cerut investigații ale tuturor afacerilor familiei Trump au fost atât de lipsiți de curiozitate cu privire la afacerile familiei Biden, cum ar fi prețurile ciudat de mari pentru tablourile lui Hunter?
Tabăra “Niciodată Trump” – și Stephens se include în această critică – nu a înțeles niciodată ideea:
„Nu pentru că am fi uitat scandalurile lui Clinton sau că am fi ignorat acuzațiile despre Biden. Este pentru că am crezut că Trump a degradat valorile pe care conservatorii ar trebui să le susțină. De asemenea, am crezut că Trump reprezintă o formă de iliberalism care este antitetică față de conservatorismul nostru „oameni liberi, piețe libere, lume liberă” și care va duce Partidul Republican într-o direcție nedorită”.
În acest sens nu ne-am înșelat, spune Stephens: există multe motive să nu ne placă și să ne temem de Trump dintr-un punct de vedere tradițional conservator. Dar și tabăra “Niciodată Trump” a exagerat și, făcând acest lucru, s-a autosabotat:
„Am avertizat că Trump va fi un președinte nesăbuit care ar putea provoca accidental cel de-al treilea război mondial. În realitate, politica sa externă în primul său mandat a fost, de fapt, adesea chiar prea precaută. Am țipat despre prietenia lui ciudată cu Vladimir Putin. Dar acuzațiile de colaborare erau o campanie de defăimare, iar politica lui Trump în Rusia – fie că a fost vorba de opoziția sa față de conducta Nord Stream 2 sau de ajutorul său ascuns pentru Ucraina – a fost mult mai dură decât cea a lui Barack Obama sau (cel puțin până când Rusia a invadat Ucraina) a președintelui Biden”.
„Am prezis că retorica lui Trump va distruge șansele Partidului Republican de a câștiga circumscripțiile pe care partidul le-a identificat, după 2012, ca fiind esențiale pentru viitorul său. Dar nu am observat că succesul lui Trump printre membrii clasei muncitoare va ajunge și la minoritățile din clasa muncitoare – cum ar fi cei 48% dintre alegătorii latino-americani care l-au votat luna trecută. Și am fost alarmați de protecționismul lui Trump și de politica de cheltuieli. Dar sub conducerea lui Trump economia a prosperat în mare, cel puțin până la pandemie”.
„Evenimentele din 6 ianuarie și minciunile lui Trump din timpul alegerilor din 2020 au fost principalele motive pentru care am votat pentru Kamala Harris”
Tabăra „Niciodată Trump” a vorbit mult și despre democrație. Acest lucru este important: amintirea evenimentelor din 6 ianuarie și minciunile lui Trump din timpul alegerilor din 2020 au fost principalele motive pentru care am votat pentru Kamala Harris, spune Stephens. Dar dacă democrația înseamnă ceva, este că oamenii obișnuiți, nu elitele, decid cât de important este un eveniment precum 6 ianuarie pentru ei. Se pare că nu este atât de important.
„Ceea ce a contat cu adevărat pentru oamenii obișnuiți în acest an a fost costul ridicat al vieții și haosul de la graniță. De ce Trump – atât de des subestimat de criticii săi ca fiind un tont norocos – a înțeles asta atât de bine în timp ce noi trăncăneam despre sufletul națiunii?”
„Ce altceva nu am analizat corect? Oricât de mult ar putea minți Trump, americanii s-au simțit mințiți de stânga – în special când a venit vorba de mușamalizarea declinului fizic și mental al lui Biden de către Casa Albă. Că, oricât de bigote ar putea fi elementele lumii MAGA, există o mulțime de bigotism și la adversari – nu în ultimul rând în torentul de atacuri împotriva Israelului și antisemitism care a apărut după 7 octombrie”.
Oricât de mult ne-am teme că Trump ar putea distruge unele dintre instituțiile Americii, fie că este vorba de învățământul superior sau de FBI, multe dintre aceste instituții sunt deja distruse și ar putea avea nevoie să fie reconcepute sau înlocuite, mai spune autorul.
Stephens concluzionează cu un mesaj pentru criticii pereni ai lui Trump, inclusiv pentru cei de dreapta:
„La începutul unui nou an, să îi urăm succes noii administrații, să nu judecăm înainte să vedem prestația unora dintre viitorii membri ai Administrației aleși de Trump, să renunțăm la comparațiile istorice cu dictatori din trecut, să nu mai părem paranoici cu privire la sfârșitul democrației, să sperăm că va fi bine și să fim conștienți că trebuie să luptăm împotriva unor problemelor reale și nu împotriva unor frici ale noastre, și că orice s-ar întâmpla, va trece”.
Foto: Shutterstock
CITIȚI ȘI: