Un eșec al lui Obama. Cât de tensionate sunt relațiile interrasiale în SUA
Peste două cincimi de locuitorii de culoare ai Statelor Unite sunt de părere că poliția din comunitățile în care locuiesc îi face să se simtă mai degrabă tensionați decât în siguranță, potrivit unui sondaj New York Times/CBS News.
Șaizeci și nouă la sută dintre americani consideră că relațiile interrasiale sunt în general proaste, acesta fiind unul dintre cele mai înalte niveluri de nemulțumire de când a avut loc, în anul 1992, revolta provocată de arestul brutal al afro-americanului Rodney King, care, după ce a comis un delict de circulație a fost urmărit, oprit și lovit de poliția din California.
În urma sondajului, care a fost efectuat de vineri, la o zi după ce cinci polițiști au fost uciși în Dallas, până marți, s-a constatat că șase din zece americani cred că relațiile interrasiale se deteriorează, față de 38 la sută, valoare înregistrată în urmă cu un an.
Nemulțumirile de ordin interrasial au atins cel mai înalt nivel în timpul președinției lui Obama și la același nivel cu cele din urma revoltei din anul 1992, provocate de achitarea polițiștilor din Los Angeles după ce l-au bătut pe Rodney King, potrivit sondajului.
Relațiile între cetățenii americani de culoare și poliție au devenit atât de fragile, încât peste jumătate dintre aceștia nu au fost surpinși de atacul în urma căruia au fost uciși în Dallas cinci ofițeri ai forțelor de ordine. Aproape jumătate dintre cetățenii americani albi au spus că nici ei nu au fost suprinși de acest episod, potrivit datelor obținute în urma sondajului.
În pofida afirmației președintelui Obama la un eveniment de comemorare a victimelor din Dallas, potrivit căreia rasele în Statele Unite „nu sunt atât de divizate precum par”, sondajul evidențiază faptul că oamenii de culoare și cei albi au în mod evident viziuni diferite asupra rasei, în special în ceea ce privește tratamentul la care sunt supuși afro-americanii de către poliție.
Întrebați dacă poliția din majoritatea comunităților ar folosi mai degrabă forța letală asupra unei persoane de culoare decât asupra unei persoane albe, trei pătrimi dintre afro-americani au răspuns afirmativ, în timp ce doar aproximativ jumătate din cei albi au fost de acord cu acest aspect. Cincizeci și șase la sută dintre cetățenii albi au spus că rasa suspectului nu are nicio legătură cu uzul de forță. Doar 18 la sută dintre oamenii de culoare au afirmat același lucru.
„M-am confruntat cu momente în care poliția a înrăutățit situația, în loc să o amelioreze”, a spus Ayesha Numan, o tânără de culoare din Kansas City, într-un interviu ulterior. „Nu vreau să spun că îi consider pe toți răi. Trebuie doar să fiu atentă la cum acționează când sunt în preajma mea”, a mai susținut aceasta.