Prima pagină » Știri externe » Un fost ambasador al SUA în România a cumpărat o Biblie veche de 1.000 de ani. Suma plătită, una record

Un fost ambasador al SUA în România a cumpărat o Biblie veche de 1.000 de ani. Suma plătită, una record

Un fost ambasador al SUA în România a cumpărat o Biblie veche de 1.000 de ani. Suma plătită, una record
Un fost ambasador al SUA în România a cumpărat o Biblie veche de 1.000 de ani. Suma plătită, una record

O Biblie în ebraică, veche de mai bine de 1.000 de ani, a fost cumpărată în cadrul unei licitații organizate la New York de către Alfred Moses, fost ambasador al Statelor Unite la București.

Documentul urmează să fie donat Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv.

Este vorba despre Codex Sassoon, cel mai valoros manuscris vândut vreodată la licitație, informează The Guardian.

În 2021, o copie rară a Constituției SUA a fost vândută cu 43 de milioane de dolari. Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci s-a vândut cu 31 de milioane de dolari în 1994, adică aproximativ 60 de milioane de dolari, la valoarea de astăzi.

Ce sumă a plătit fostul ambasador pentru această Biblie

Potrivit sursei citate, Alfred Moses a plătit 38,1 milioane de dolari pentru a intra în posesia acestui document.

Un reprezentant al casei de licitații a declarat că prețul de 38 de milioane de dolari, care include onorariul casei de licitații, „reflectă puterea, influența și semnificația profundă a Bibliei ebraice, care este un pilon indispensabil al umanității”.

Cercetătorii spun că Biblia, sau Codex Sassoon, a fost realizată între anii 880 și 960. Numele i-a fost dat în 1929, când a fost cumpărată de David Solomon Sassoon, fiul unui magnat irakian, care și-a umplut casa din Londra cu colecția sa de manuscrise evreiești.

Domeniul lui Sassoon a fost distrus după ce acesta a murit, iar codexul biblic a fost vândut de Sotheby’s din Zurich în 1978 Fondului de pensii British Rail pentru aproximativ 320.000 de dolari, sau 1,4 milioane de dolari în prezent.

Fondul de pensii a vândut Codex Sassoon 11 ani mai târziu lui Jacqui Safra, un bancher și colecționar de artă. Acesta l-a cumpărat în 1989 pentru 3,19 milioane de dolari (7,7 milioane de dolari în valoarea de astăzi). Safra a fost cel care a scos documentul la licitație, acesta ajungând în posesia fostului ambasador al Statelor Unite la București.

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și