Printre candidații în alegerile parlamentare din Ucraina există mulți susținători ai Kremlinului, în special în rândul forțelor democratice, afirmă Ilarionov.
Potrivit acestuia, Putin și-ar fi trasat ca sarcină crearea unui grup cât mai numeros de deputați, care să poată bloca activitatea viitorului legislativ ucrainean.
Mai mult, Ilarionov, în prezent cercetător științific la Cato Institute (Institutul Cato) din SUA, susține că locatarul de la Kremlin ar fi fixat chiar și un termen pentru înlăturarea de la putere a actualului președinte ucrainean Petro Poroșenko — până la sfârșitul anului viitor.
‘Kremlinul acționează în prezent mai șiret, mai creativ și folosește desigur pentru aceasta resurse considerabile. În locul omuleților verzi au venit alte argumente. Și, evident, într-o măsură mai mare’, afirmă acesta.
Indiferent de scenariul după care va evolua situația din Ucraina, Kremlinul nu va renunța la tentativele de a destabiliza țara vecină, estimează fostul consilier al lui Putin, potrivit căruia cele opt luni ale agresiunii ruse au demonstrat că UE și SUA nu sunt în măsură să riposteze ambițiilor Kremlinului, scrie Agerpres.
‘Următorii doi ani, mai ales iarna și către sfârșitul anului viitor, vor fi cei mai grei. Pentru că în această perioadă vor fi mobilizate toate resursele posibile pentru a încheia acest program — programul destrămării Ucrainei suverane și independente’, mai spune Andrei Ilarionov.
Fostul consilier al liderului rus a estimat că următorii doi ani vor fi perioada cea mai favorabilă pentru realizarea acestor planuri ale lui Putin, până la venirea în ianuarie 2017 a unui șef la conducerea administrației SUA. Putin crede sincer că Barack Obama nu se poate opune ambițiilor expansioniste ale Moscovei, consideră Ilarionov, care a demisionat din funcția de consilier după ce a declarat că Rusia ‘a încetat să mai fie liberă din punct de vedere politic’.