Judecătorul federal James Spencer a anunțat că fostul ales urmează să se prezinte pe 9 februarie la închisoare pentru a-și ispăși pedeapsa, potrivit Washington Post.
Bob McDonnell, în vârstă de 60 de ani, s-a aflat în vara lui 2012 în cursă pentru a deveni coechipierul candidatului republican la prezidențiale Mitt Romney.
Soția sa Maureen, la rândul ei recunoscută vinovată de corupție și obstrucționarea justiției, își va afla sentința la 20 februarie.
McDonnell risca între 6,5 și opt ani de închisoare însă judecătorul Spencer i-a redus pedeapsa, apreciind că împrumuturile, călătoriile și cadourile de lux primite de fostul guvernator pot fi evaluate la o sumă cuprinsă între 97.000 și 121.000 de dolari, și nu 177.000 de dolari, așa cum solicita acuzarea.
Parchetul Federal a cerut între zece și 12 ani de închisoare. Apărarea a propus ca fostul guvernator să muncească șase mii de ore în folosul comunității, apreciind că McDonnell nu știa despre existența unor mite acceptate de soția sa.
Operation Blessing International, un ONG internațional de combatere a foamei cu sediul în Virginia, a reacționat rapid și i-a propus fostului guvernator republican o misiune umanitară neremunerată, potrivit Washington Post.
Marți, cu puțin timp înainte de pronunțarea sentinței, fostul ales a cerut indulgență în primul rând pentru soția sa, apoi pentru el, exprimându-și dorința de a se „pune în serviciul altora” pentru restul zilelor sale, mai scrie publicația americană.
Având probleme cu costurile unei proprietăți, cuplul McDonnell a cerut din 2010 favoruri pe lângă Jonnie Williams, pe atunci CEO al companiei Star Scientific, cotată la Nasdaq.
În schimbul unor cadouri de lux, împrumuturi și călătorii, guvernatorul și soția sa și-au multiplicat intervențiile pentru ajutorarea binefăcătorului lor. Ei au organizat evenimente la reședința lor oficială și au intervenit pe lângă oficiali publici pentru a ajuta Star Scientific în legătură cu suplimentul său alimentar Anatabloc, care nu este recunoscut ca medicament.
În cursul unor dezbateri, republicanul nu a negat că a primit cadouri, dar s-a apărat, afirmând că nu a încălcat legile aceptându-le și că a ajutat Star Scientific așa cum ar fi făcut cu oricare altă companie din Virginia.