Prima pagină » Știri externe » Un fost PREȘEDINTE a murit în Ajunul Crăciunului. Era acuzat pentru crime împotriva umanității și uciderea a 15 activiști

Un fost PREȘEDINTE a murit în Ajunul Crăciunului. Era acuzat pentru crime împotriva umanității și uciderea a 15 activiști

Un fost PREȘEDINTE a murit în Ajunul Crăciunului. Era acuzat pentru crime împotriva umanității și uciderea a 15 activiști

Fostul președinte fugar al Surinamului, Desi Bouterse, a murit la vârsta de 79 de ani, chiar de Ajunul Crăciunului, a anunțat miercuri guvernul țării. Decesul are loc la aproape un an după ce acesta a fugit de autorități pentru a evita închisoarea, în urma condamnării pentru uciderea a 15 activiști politici în 1982.

Familia fostului președinte al statului sud-american urmează să facă o declarație în cursul zilei de azi. Desi Bouterse a fost președinte al țării între 2010 și 2020.

„Guvernul a fost informat prin intermediul familiei și al propriilor investigații despre decesul domnului D. Bouterse, fost președinte al Republicii Surinam”, a declarat ministrul de Externe Albert Ramdin pentru Reuters.

Fostul președinte a fost condamnat la 20 ani de închisoare

Fostul președinte a murit marți, a precizat guvernul, fără a dezvălui locul sau țara în care se afla. Săptămâna trecută, autoritățile surinameze i-au percheziționat locuința. Recent, susținătorii s-au adunat miercuri dimineața pentru a-i aduce un omagiu, dar nu l-au găsit.

Bouterse a dominat politica în mica țară sud-americană timp de decenii, conducând o lovitură de stat în 1980 și părăsind în cele din urmă funcția în 2020.   În 2019, el și alte șase persoane au fost condamnați pentru rolul lor în uciderea, în 1982, a 15 activiști care au criticat guvernarea de atunci – inclusiv avocați, jurnaliști, lideri sindicali, soldați și profesori universitari – pentru care Bouterse a primit o sentință de 20 de ani de închisoare.

El îndeplinea atunci funcția de Președinte al Consiliului Național Militar, între anii 1980 – 1987. Bouterse a susținut că persoanele ucise aveau legături cu o presupusă invazie planificată a fostei colonii olandeze. După ani de dispute legale, Bouterse a fost obligat să se prezinte la închisoare în ianuarie, dar nu s-a prezentat la data stabilită. Pe 16 iulie 1999, Bouterse a mai fost condamnat în absență în Olanda la 11 ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de traficarea a  474 kg de cocaină.

Date despre Surinam

Surinam  este o republică din nordul Americii de Sud, considerată parte a regiunii Caraibe și a Indiilor de Vest. Este o țară în curs de dezvoltare, cu un nivel mediu de dezvoltare umană. Țara dispune de resurse naturale abundente, precum bauxita, aurul, petrolul și produsele agricole. Surinam este membru al Comunității Caraibelor (CARICOM), al Organizației Națiunilor Unite și al Organizației Cooperării Islamice.

Situat ușor la nord de Ecuator, peste 90% din teritoriul său este acoperit de păduri tropicale, având cel mai mare procent de acoperire forestieră din lume. Este cea mai mică țară din America de Sud, atât ca populație, cât și ca teritoriu, cu aproximativ 612.985 de locuitori pe o suprafață de aproximativ 163.820 de kilometri pătrați.  Capitala și cel mai mare oraș este Paramaribo, unde locuiește aproape jumătate din populație.

Surinam a fost populat încă din mileniul al IV-lea î.Hr. de diferite popoare indigene, inclusiv Arawak, Caribi și Wayana. Europenii au ajuns în zonă și au disputat controlul asupra teritoriului în secolul al XVI-lea, olandezii controlând cea mai mare parte a teritoriului actual al țării până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Sub stăpânirea olandeză, Surinam a devenit o colonie de plantație profitabilă, concentrată în principal pe zahăr. La 25 noiembrie 1975, și-a câștigat independența în urma negocierilor cu guvernul olandez.


Sursa Foto: Profimedia/Shutterstock

Citește și: 60 de specii noi de animale și plante au fost descoperite în Surinam

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și