Un grup de ostatici a petrecut 15 ore în deșertul algerian după ce a fugit de răpitori

Publicat: 20 01. 2013, 14:29
Actualizat: 03 07. 2013, 22:04

Un grup de ostatici, care a reușit să fugă de militanții islamiști ce au preluat controlul asupra complexului algerian de exploatarea gazelor de la In Amenas, a petrecut 15 ore în deșert pentru a scăpa de răpitori, scrie un tabloid norvegian în ediția de duminică, relatează AFP.

Tabloidul Verdens Gang (VG) prezintă povestea unui norvegian, în vârstă de 57 de ani, care, împreună cu alte șapte persoane, a căror naționalitate nu a fost precizată, a fugit din complexul de exploatarea gazelor, în noaptea de joi spre vineri, întorcându-se pe picioare în orașul In Amenas, situat la o distanță de aproximativ 50 de kilometri.

„Grupul a petrecut 15 ore în deșertul nemilos din sudul Algeriei”, scrie VG pe site.

„Nu știm dacă aveau mâncare sau apă, dar bărbatul în vârstă de 57 de ani, originar din Bergen (vestul Norvegiei), era grav deshidratat și epuizat atunci când au ajuns (cu toții) în oraș, vineri seara”, adaugă ziarul.

Norvegianul a primit, ulterior, îngrijiri la un spital algerian și nu se știe când a fost repatriat.

Norvegia nu mai avea informații despre cinci dintre cetățenii săi, angajați ai grupului petrolier Statoil, prezenți în complex în momentul atacului lansat de militanți islamiști, miercuri dimineața, un atac urmat de o luare de ostatici și de operațiuni militare algeriene.

Sâmbătă seara, premierul norvegian Jens Stoltenberg a anunțat că „este posibil ca unii norvegieni să fi murit”.

Directorul general al Statoil Helge Lund și-a exprimat „îngrijoarea profundă și tot mai mare” față de angajați încă dați dispăruți.

„Trebuie să ne pregătim pentru vești proaste în zilele următoare”, a declarat el sâmbătă seara.

Lund i-a vizitat, anterior, pe primii fugari evacuați în Norvegia. „Ei descriu experiențe atât de extreme, încât este imposibil de înțeles cum cineva ar putea să comită asemenea acte”, a spus el, adăugând că acest act de „terorism internațional brutal de cea mai joasă speță” îi va marca, atât pe ei, cât și familiile lor, „pe viață”.

Compania și autoritățile norvegiene și britanice „băteau” spitalele din Alger și din alte orașe, în căutarea unor supraviețuitori, a precizat grupul.

Primul bilanț provizoriu oficial algerian anunța 23 de ostatici morți și 32 de răpitori uciși, dar acest bilanț riscă să fie „revizuit în creștere”, a avertizat duminică ministrul algerian pentru Comunicații Mohamed Said.