Un imigrant a murit electrocutat la frontiera dintre Grecia și Macedonia
O nouă serie de proteste a izbucnit miercuri la frontiera dintre Grecia și Macedonia unde sunt blocați imigranți care provin din Pakistan, Iran, Maroc, Nepal.
În urmă cu două săptămâni, Slovenia, Croația, Macedonia și Serbia au restricționat accesul imigranților pe teritoriile lor, permițând doar refugiaților sirieni, irakieni și afgani să intre pe teritoriile lor, întrucât provin din țări afectate de războaie, ceea ce a determinat o serie de proteste la granița dintre Grecia și Macedonia printre imigranții din state precum Pakistan, Iran, Nepal, care și-au cusut buzele și au intrat în greva foamei, în semn de protest față de aceste măsuri.
Bărbatul care a murit electrocutat joi ar fi fost de origine marocană și făcea parte din cei aproximativ 1.500 de oameni, majoritatea din Pakistan, Iran și Maroc, care sunt blocați în Idomeni, punct de frontieră din nordul Greciei, solicitând să li se permită accesul în Macedonia pentru a-și continua drumul spre nordul Europei.
Potrivit unui martor, corpul bărbatului se afla lângă șinele de tren. Poliția macedoneană a folosit grenade asurzitoare și gaze lacrimogene în confruntările cu imigranții care atacau polițiștii cu pietre.
Sâmbătă, un bărbat, tot de origine marocană, a suferit răni grave după ce a urcat pe un vagon de tren și a fost electrocutat.
Miercuri, câteva sute de imigranți au blocat trecerea la frontieră greco-macedoneană, scandând „Dacă noi nu trecem, nimeni nu trece!”.
Guvernul grec a declarat că încearcă să-i convingă pe cei blocați la frontiera celor două state să se întoarcă în Atena și să solicite azil în Grecia, susținând că există locuri în centrele de imigranți pentru aceștia.
Conform Organizației Internaționale pentru Migrare (OIM), 878.000 de imigranți au traversat Marea Mediterană în 2015, de patru ori mai mult decât numărul înregistrat în 2014. Până în prezent, 3.563 persoane a murit înecate în Mediterană, 589 dintre acestea pe ruta maritimă Turcia-Grecia.