Un inginer canadian din Toronto, Peter Fairlie, se afla în curtea casei sale și umbla la antena satelit pentru a căuta posturi de știri sportive.
A reușit să capteze un semnal! A făcut o treabă bună pentru un inginer. Dar nu ceea ce își dorea. A detectat o transmisiune care i-ar putea fi familiară oricărui om care a copilărit în România anilor ’80, în ultimii ai conducerii ceaușiste.
Peter Fairlie a descoperit fluxul transmis în direct al televiziunii de stat din Coreea de Nord. A „piratat” transmisiunea și a publicat-o pe canalul său de YouTube. Inginerul a relatat într-un interviu acordat către CNN că a fost captivat de lumea propagandei nord-coreene.
Fairlie a ascultat imnul național și melodiile artiștilor norc-coreeni. A urmărit cum dictatorul Kim Jong-un a mâncat alături de elevi într-o cantină școlară. A vizionat pe tot parcursul zilei știri, programe culturale, emisiuni de gătit, propagandă patriotică, reportaje meteo, interviuri, parade militare și lansări de rachete balistice intercontinentale.
În România, între anii 1980-1989, în cursul săptămânii, de luni până vineri, transmisiunea TV era de circa trei ore. Debuta de la ora 19 cu „Telejurnalul”, urmat de „Cronica Lucrătorilor Marelui Forum al Comuniștilor” și un spectacol literar-muzical-coregrafic.
De la ora 21, era difuzat un documentar despre industria românească și un spectacol de muzică populară. Ultima sesiune de „Telejurnal” începea la 21:50, iar la 22 era închiderea programului.
În weekend, programul TV era prelungit. Începea de la ora 11:30, cu emisiunea „Lumea Copiilor”, însoțit de un „imn de slavă dedicat Partidului iubit” și alte cântece și „Săptămâna Politică”. Transmisiunea TV era întreruptă de la ora 15 și reluată de la ora 19. Pe parcursul serii erau difuzate reportaje despre congresul PCR, „Teleenciclopedia” – o emisiune documentar, spectacole de muzică și „Telejurnalul de noapte”. La ora 22.00 era stingerea.
Coreea de Nord urmează să își redeschidă granițele țării sale turiștilor până la sfârșitul anului 2024. Au trecut cinci ani după ce le-a închis complet din cauza pandemiei de Covid-19.
Turiștii vor putea vizita orașul muntos Samjiyon, presupusul loc de naștere al regretatului lider nord-coreean Kim Jong Il. Este posibil ca ei să poată vizita și Pyongyang, capitala țării.
Orașul Samjiyon se află la granița cu China și de cel mai înalt munte din Peninsula Coreeană, Muntele Paektu, un vulcan activ, considerat leagănul poporului coreean.
Citește și: