Administrația Trump a anunțat în septembrie 2017 că va anula DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals), o decizie care a fost disputată de mai multe curți federale, informează Reuters. DACA îi protejează pe tinerii imigranți – aduși ilegal în SUA de către părinții lor – de deportare.
Judecătorul William Alsup a stabilit marți, la San Francisco, că programul trebuie să rămână în vigoare, până la soluționarea cauzei. Decizia judecătorească ar putea complica negocierile dintre Trump și liderii congresionali, cu privire la reforma imigrației.
„Decizia de astăzi nu schimbă poziția Departamentului de Justiție, cu privire la problema amintită”, a declarat purtătorul de cuvânt al departamentului, Devin M. O”Malley. Departamentul „va continua să-și apere viguros poziția”, a spus acesta.
Aproape 700.000 de tineri, cunoscuți drept Dreamers (visători), au fost protejați de deportare și li s-a permis să lucreze legal în SUA, sub incidența DACA, a mai declarat Alsup.
Alsup a stabilit că guvernul federal nu a fost nevoit să proceseze noile cereri ale oamenilor care nu au beneficiat niciodată de programul DACA. A precizat însă că guvernul poate continua să proceseze reînnoirea cererilor, pentru cei care au mai fost sub protecția DACA.
„DACA le-a oferit un set mai tolerant de alegeri, inclusiv incluziunea pe piața muncii”, a scris Alsup. „Acum, în lipsa beneficiilor, vor aluneca în perioada pre-DACA, când vremurile erau grele”.
Reclamanții vor reuși, cel mai probabil, să își susțină punctul de vedere – potrivit lor, decizia guvernului de a pune capăt DACA a fost arbitrară, a stabilit Alsup.
O posibilă legislație
Mark Rosenbaum, un avocat al Consiliului Public, care a reprezentat șase persoane în cazul DACA, a lăudat decizia judecătorului. „Acești tineri au jucat după toate regulile. Au demonstrat că nu reprezintă o amenințare”, a mai spus Rosenbaum.
„Sunt în armată, în școli, creează joburi. Acum, judecătorii i-au transmis guvernului că trebuie să respecte niște reguli”.
Roy Beck, președintele Numbers USA, care promovează legi mai stricte privind imigrația, a minimizat importanța deciziei lui Alsup, denumind-o „o aberație care nu se va susține în picioare, când se va face recurs împotriva ei”.
Trump dorește să pună capăt protecției tinerilor imigranți, acoperiți de DACA. În timpul alegerilor prezidențiale din 2016, Trump a mizat pe o retorică anti-imigranți, motivând că trebuie să securizeze granițele și joburile pentru americani.
La rândul său, Todd Schulte, președintele FWD.us, care militează pentru protecția Visătorilor, a declarat că neclaritățile legate de DACA și decizia lui Alsup trag un semnal de alarmă: „Acest lucru urgentează luarea unei decizii de către Congres și combaterea acestui haos”.