Mukesh Chandrakar, un jurnalist indian care a relatat despre corupție și rebeliunea maoistă din statul Chhattisgarh, a fost găsit mort într-o fosă septică, la câteva zile după ce a fost declarat dispărut.
Trupul lui Mukesh Chandrakar, un jurnalist cunoscut pentru canalul său popular de YouTube, Bastar Junction, a fost descoperit vineri în complexul unui constructor de drumuri din districtul Bijapur.
Poliția a raportat că trupul jurnalistului prezenta răni grave.
Viceministrul șef adjunct al statului Chhattisgarh, Vijay Sharma, a anunțat că a fost formată o echipă specială de anchetă (SIT) pentru a investiga circumstanțele morții jurnalistului.
Trei persoane au fost deja arestate, însă proprietarul complexului unde a fost găsit trupul a fugit, fiind suspectat că ar avea legături politice.
Ambele partide politice majoritare din India, Partidul Congresului și Bharatiya Janata Party (BJP), au negat orice asociere cu suspectul.
Premierul statului a calificat moartea jurnalistului drept „sfâșietoare” și a promis „cea mai dură pedeapsă” pentru cei responsabili. În paralel, Consiliul Presei din India a solicitat guvernului statului un raport detaliat despre acest caz, potrivit BBC.
Moartea lui Mukesh Chandrakar a provocat indignare în rândul comunității jurnalistice. Jurnaliștii locali au organizat un protest, cerând justiție și măsuri stricte împotriva celor implicați.
Mukesh Chandrakar era cunoscut pentru investigațiile sale despre corupția endemică și conflictele din Chhattisgarh, un stat bogat în resurse minerale, dar afectat de rebeliuni maoiste.
Incidentul scoate din nou în evidență riscurile asociate meseriei de jurnalist în India, o țară aflată pe locul 159 în clasamentul mondial al libertății presei, realizat de Reporteri fără Frontiere.
Atacurile asupra jurnaliștilor care relatează despre corupție sau degradarea mediului nu sunt neobișnuite în India.
În mai 2022, Subhash Kumar Mahto, un jurnalist independent cunoscut pentru reportajele sale despre persoane implicate în exploatarea ilegală a nisipului, a fost împușcat mortal în cap de patru bărbați neidentificați în fața casei sale din Bihar.
Organizația de supraveghere a mass-media Reporteri fără Frontiere a declarat că, în medie, trei sau patru jurnaliști sunt uciși în fiecare an în India în legătură cu activitatea lor, făcând din această țară una dintre cele mai periculoase din lume pentru mass-media.