Prima pagină » Știri externe » Un laureat al Nobelului pentru Medicină critică „scenariile catastrofice” privind virusurile gripale

Un laureat al Nobelului pentru Medicină critică „scenariile catastrofice” privind virusurile gripale

Un laureat al Nobelului pentru Medicină critică
Peter Doherty, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 1996, a criticat marți "scenariile catastrofice" ce anunță un nou virus gripal susceptibil să provoace moartea a milioane de persoane în lume, afirmând că oamenii de știință sunt în prezent mai bine înarmați pentru a răspunde pandemiilor.

Peter Doherty, laureat al premiului Nobel pentru Medicină în 1996, a criticat marți „scenariile catastrofice” ce anunță un nou virus gripal susceptibil să provoace moartea a milioane de persoane în lume, afirmând că oamenii de știință sunt în prezent mai bine înarmați pentru a răspunde pandemiilor.

Potrivit acestui biolog australian specialist în imunologie, un nou virus cu grad ridicat de mortalitate și foarte contagios ar putea să apară dar fără să aibă consecințele „gripei spaniole” din 1918, relatează AFP.

„Un număr mare de morți (în 1918) a fost provocat de infecțiile bacteriene secundare și, firesc, dispunem în prezent de antibiotice pentru a trata aceste infecții bacteriene secundare”, a declarat el în fața studenților de la Universitatea Otago, din Wellington.

„Când se vorbește de pandemii, se evocă întotdeauna aceste scenarii catastrofice, au succes la televizor, și se scriu numeroase cărți despre aceste infecții teribile care ne vor ucide”, a ironizat el.

„Dar eu cred că vom ieși mai bine din aceasta decât din majoritatea pandemiilor” produse în trecut, a continuat el.

Gripa din 1918, de tip H1N1, a provocat moartea a aproximativ 50 de milioane de persoane până în 1920.

În 2003, a fost nevoie de trei luni pentru a analiza tulpina ce a stat la originea epidemiei de SRAS (Sindromul Respirator Acut Sever), care a provocat moartea a peste 800 de persoane în China, declanșând o alertă sanitară la scară mondială.

În prezent, ar fi suficiente câteva zile, potrivit lui.

„Suntem extrem de buni în diagnosticul viral, viteză de detectare și astfel de lucruri, mult mai buni decât în trecut, prin urmare nu cred că o pandemie ne-ar putea decima”, a reiterat el.

În 2009, o epidemie mondială de H1N1 a provocat moartea a cel puțin 18.500 de persoane între aprilie 2009 și august 2010, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), o rată a mortalității slabă pentru un astfel de virus, a subliniat Doherty.

Un alt virus, H7N9, a contaminat 100 de persoane în China începând din martie, provocând moartea a 35 de persoane, iar un coronavirus înrudit cu SRAS, depistat pentru prima dată în Orientul Mijlociu, a contaminat aproximativ 40 de persoane, dintre care 20 au decedat.