Africa de Sud ar putea să reducă treptat afacerile cu fermele de lei crescuți în captivitate pentru a fi împușcați “în libertate” de către boșorogi sau zevzeci aventurieri milionari din toată lumea prosperă. Odată cu extinderea parcurilor naționale și combaterea braconajului din Africa și aiurea a înflorit o nouă afacere. Sigură pentru “vânători”, prosperă pentru crescători: jivine înmulțite în ferme pentru a fi ucise în spații private, elefanți, lei, rinoceri etc la cererea clientului.
Protecția speciilor vulnerabile a adus un surplus de capete de lighioane pe cap de om, care a ajuns să pericliteze viața, bunurile și culturile agricole ale comunităților, este oful investitorilor de bine. Elefanții mănâncă frunzele, rinocerii rup pomii, leii mieii etc. În România, urșii sfârtecă cipsuri și zgreapțănă mercedesuri. O să vină și cota lor!
Ministrul sud-african al mediului a prezentat miercuri un plan de interzicere treptată a creşterii leilor pentru vânătoare, în contextul în care ţara din sudul Africii încearcă să îşi refacă reputaţia în ceea ce priveşte conservarea faunei sălbatice, informează AFP. „Vânătoarea de trofee” este de mult timp un subiect controversat în Africa de Sud, iar campaniile din străinătate pentru a interzice importarea acestor trofee au atras în ultimii ani un sprijin tot mai mare în SUA, Australia şi mai multe ţări europene.
Cum se face? Ca la noi. Se eliberează fiara din cușcă în țarc, se împușcă după câteva ture, selfie înainte, în timp ce și după. Se urcă întâi postarea, apoi pielea și capul animalului în bagaj. Costă, dar merită.
Guvernul sud-african îşi anunţase deja în 2021 intenţia de a interzice creşterea leilor destinaţi vânătorii, iar o comisie ad-hoc a lucrat la această problemă în ultimii doi ani.
„Comisia a recomandat închiderea sectorului de creştere în captivitate, inclusiv de ţinere a leilor în captivitate, precum şi utilizarea leilor captivi în scopuri comerciale”, a declarat ministrul Barbara Creecy în cadrul unei conferinţe de presă la Cape Town.
Înainte de interzicerea totală, crescătorii vor avea la dispoziţie până la doi ani pentru a se retrage voluntar din acest sector şi a se reorienta.
În Africa de Sud, între 8.000 şi 12.000 de lei trăiesc în circa 350 de ferme, potrivit estimărilor organizaţiilor de protecţie a animalelor, care denunţă în mod regulat condiţiile în care animalele sunt ţinute în captivitate.
Doar circa 3.500 de lei trăiesc în sălbăticie în această ţară, potrivit ONG-ului Endangered Wildlife Trust, cu sediul în Africa de Sud.
Africa de Sud găzduieşte, de asemenea, circa 80% din populaţia mondială de rinoceri şi are peste 300 de crescători. Cornul de rinocer este apreciat în Asia pentru presupusele sale proprietăţi terapeutice, iar braconajul decimează specia.
Citiți și: Germania ar putea primi 20.000 de elefanți din Botswana