„Pentru țările sud-europene, normele din zona euro sunt prea stricte, iar pentru Germania și pentru alte țări sunt prea flexibile”, a declarat Jörg Meuthen într-un interviu acordat ediției germane a agenției Reuters.
„Ideea ar fi ca țările slabe din punct de vedere economic să părăsească zona euro”, a subliniat liderul formațiunii populiste germane.
În opinia lui Jörg Meuthen, Grecia, Italia, Spania, Portugalia și Franța pot forma o uniune monetară separată, în timp ce în actuala zonă euro ar rămâne Germania, Austria, Olanda și Finlanda. „Deși Grecia are performanțe atât de slabe încât nu știu cine ar vrea să formeze o uniune monetară cu ea”, a subliniat Meuthen.
Conștient de improbabilitatea destrămării zonei euro, liderul AfD pledează pentru ieșirea Germaniei din actuala uniune monetară europeană, explicând că actualul sistem, la care participă 19 dintre cele 28 de state membre UE, constituie un spațiu al unor țări care au „capacități și culturi diferite”.
Formațiunea populistă Alternativă pentru Germania (AfD) are o doctrină politică populist-eurosceptică. În scrutinul parlamentar german din 2013, AfD a obținut 4,7% din voturi, nereușind să trimită reprezentanți în Bundestag. În 2014, partidul a obținut 7,1% din voturi în scrutinul europarlamentar. În alegerile regionale din 2016, AfD a obținut reprezentare în parlamentele a zece dintre cele 16 landuri germane. Conform celor mai recente sondaje de opinie, AfD ar putea obține 15% din voturi în scrutinul parlamentar programat în Germania în 2017.