Prima pagină » Știri externe » Un manuscris al lui Alan Turing, geniul matematic care a ”spart” codul naziștilor, vândut cu o sumă record

Un manuscris al lui Alan Turing, geniul matematic care a ”spart” codul naziștilor, vândut cu o sumă record

Un manuscris al lui Alan Turing, geniul matematic care a ''spart'' codul naziștilor, vândut cu o sumă record
Un manuscris de 56 de pagini aparținând lui Alan Turing, matematicianul britanic care a descifrat codul Enigma folosit de naziști în Al Doilea Război Mondial și, de asemenea, pionier al computerelor, a fost vândut cu 1 milion de dolari la o licitație organizată de casa Bonhams, luni, la New York.

Alan Turing, un geniu în domeniul matematicii, a condus o echipă de experți în criptografie care a reușit să spargă codul Enigma folosit de naziști pentru a comunica în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, informează Reuters. Reușita savantului britanic a grăbit încheierea războiului și a contribuit astfel la salvarea unui număr mare de vieți.

„Manuscrisul datează din perioada în care Turing era implicat în procesul crucial de descifrare a codului Enigma”, a declarat Cassandra Hatton, specialistă în cărți rare și manuscrise în cadrul casei de licitații Bonhams.

„Conținutul matematic al acestui caiet oferă acces în mintea extraordinară a unuia dintre cele mai mari genii ale secolului al XX-lea”, a mai spus Hatton.

Casa Bonhams a refuzat să dea publicității numele cumpărătorului.

O parte din încasările obținute din această tranzacție vor fi donate unei asociații de caritate.

Caietul, care nu a fost prezentat niciodată în public, este considerat singurul manuscris extensiv al savantului Alan Turing care a supraviețuit până în zilele noastre. El datează din 1942 și a fost lăsat moștenire de Turing bunului său prieten Robin Gandy. Paginile sale conțin numeroase formule matematice la care a lucrat Alan Turing și care au stat la baza informaticii.

Robin Gandy a adăugat la rândul său câteva note personale între paginile scrise de Alan Turing și a păstrat ascuns acest caiet până la moartea sa.

Alan Turing nu a primit niciodată recunoașterea oficială a muncii sale din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și s-a sinucis în 1954, după ce primise un tratament hormonal ca parte a pedepsei sale, după ce a fost condamnat pentru că era homosexual. În acea perioadă, în Marea Britanie, homosexualitatea era considerată o infracțiune și era pedepsită cu închisoarea sau castrarea chimică (tratarea hormonală a impulsurilor sexuale, n.r.).

Lui Turing i-au fost recunoscute meritele și a fost reabilitat postum 60 de ani mai târziu, când savantul a primit o „iertare” din partea reginei Elizabeth a II-a.

Benedict Cumberbatch a fost nominalizat anul acesta la premiul Oscar pentru cel mai bun actor, pentru interpretarea rolului Alan Turing în filmul „The Imitation Game. Jocul Codurilor”. Lungmetrajul a câștigat Oscarul la categoria „cel mai bun scenariu adaptat”. Filmul a avut la bază cartea „Alan Turing: The Enigma” scrisă de Andrew Hodges.

Citește și