Prima pagină » Știri externe » Un matematician a lansat o ipoteză interesantă despre prăbușirea avionului Malaysia Airlines, în urmă cu 15 luni

Un matematician a lansat o ipoteză interesantă despre prăbușirea avionului Malaysia Airlines, în urmă cu 15 luni

Un matematician a lansat o ipoteză interesantă despre prăbușirea avionului Malaysia Airlines, în urmă cu 15 luni
Un matematician de la Universitatea A&M din Texas susține că este probabil ca zborul MH370 al Malaysia Airlines, care a dispărut în urmă cu 15 luni în timp ce se deplasa de la Kuala Lumpur la Beijing, să fi plonjat vertical în Oceanul Indian, relatează CNN.

Folosind „matematica aplicată” și simulări pe calculator, matematicianul Goong Chen a stabilit că un avion care plonjează vertical în apă nu se dezintegrează. Un avion care lovește apa la un anumit unghi, se rupe în bucăți care se împrăștie pe suprafața apei. Însă unul care lovește apa aproape vertical suferă pagube minime.

Teoria, susțin Chen și colegii săi, explică de ce nu au fost găsite fragmente din avion. Studiul a fost publice în ediția din aprilie a revistei Societății americane de matematică.

Chen nu elaborează însă și o teorie în legătură cu ce ar fi putut determina avionul să coboare vertical. „Ultimele momente ale MH370 vor rămâne probabil un mister până când cutia sa neagră va fi recuperată și decodată”, scrie el.

Între timp însă, teoriile cu privire la misterioasa dispariție a acestui avion continuă să circule. Una dintre cele mai răspândite este cea a „avionului fantomă”, avansată de specialistul în aviație Clive Irving de la The Daily Beast. Un avion fantomă este unul în care toate persoanele aflate la bord – piloți, însoțitoare de zbor, pasageri – și-au pierdut cunoștința din cauza depresurizării cabinei, a unei explozii sau a fumului. În conformitate cu această teorie, avionul malaysian a continuat să zboare timp de mai multe ore pe pilot automat, până când a rămas fără combustibil.

O altă teorie este cea a scoaterii din acțiune a echipajului, care a devenit incapabil să aducă avionul la sol. Această teorie este susținută de fostul pilot Alastair Rosenschein.

O altă teorie privilegiată este cea a terorismului, în care pilotul sau copilotul ar fi încercat să distrugă avionul. Aceasta a luat amploare mai ales după tragedia Germanwings din Alpii Francezi.

Citește și