Un medicament antiviral a oprit răspândirea coronavirusului, „complet”, în doar 24 de ore! (studiu)
Noul medicament antiviral MK–4482 / EIDD–2801 (sau Monulparivir) a reușit să stopeze „complet” transmiterea coronavirusului, în numai 24 de ore, informează HotNews.ro, care citează Nature Microbiology. Aceasta este concluzia unor studii efectuate de Institutul de Științe Biomedice al Universității de Stat din Georgia (Institute of Biomedical Sciences of Georgia State University).
Este prima demonstrație a unui medicament administrabil oral care blochează repede transmiterea lui SARS-CoV-2, așa că s-ar putea să fie revoluționar”, scriu cercetătorii în articolul publicat în revista Nature Microbiology.
Medicamentul antiviral Monulparivir, dezvoltat la Emory University din Atlanta de compania de inovare Drug Innovation Ventures at Emory (DRIVE), a fost inițial proiectat să trateze gripa și să împiedice virusul să se înmulțească, creând erori în faza multiplicării ARN.
Experții detaliază că testele au fost efectuate pe dihori și s-a observat că prezentau o reducere a volumului de particule virale. Apoi dihorii au fost alăturați unora care nu fuseseră tratați și niciunul din dihorii din al doilea grup nu a fost infectat cu Covid-19.
Credem că dihorii sunt un model reprezentativ de transmitere, deoarece ei răspândesc cu ușurință SARS-CoV-2, dar cei mai mulți nu fac o boală gravă, ceea ce este foarte similar cu transmiterea lui SARS-CoV-2 la adulții tineri”, a declarat dr. Robert Cox, cercetător postdoctoral în Plemper Group și coautor principal al studiului.
Dacă datele observate la dihori se vor confirma la oameni, pacienții cu Covid-19 tratați cu medicamentul ar putea deveni non-infecțioși, după doar 24 de ore de la începerea tratamentului.
Medicamentul poate fi administrat oral și tratamentul poate fi început repede pentru un beneficiu cu triplu potențial:
- inhibarea progresului pacienților spre o boală gravă;
- scurtarea fazei infecțioase care ușurează costul emoțional și socioeconomic al izolării prelungite;
- oprirea răspândirii locale rapide.
În prezent, Monulparivir se află în faza avansată a testelor clinice II / III, potrivit sursei citate.
Belgia pregătește vaccinarea anti-Covid, care va fi gratuită și voluntară. Când va începe campania
Campania de vaccinare anti-COVID din Belgia va începe la începutul lunii ianuarie a anului viitor, iar imunizarea va fi gratuită și voluntară. Vor fi folosite cinci vaccinuri diferite și 22 de milioane de doze, conform planurilor detaliate prezentate, joia trecută, de Ministerul Sănătății din această țară, informează Libertatea, care citează Politico.
Vaccinurile care vor fi distribuite în Belgia sunt dezvoltate de AstraZeneca / Oxford, Johnson & Johnson, Pfizer / BioNTech, CureVac și Moderna.