Un memorial improvizat de la locul asasinării lui Boris Nemțov a fost vandalizat
Vandalii au scris mesaje prin care îl denunțau pe Nemțov drept „trădător” și au vopsit și spart un indicator pe care scria „Podul Nemțov”, care fusese amplasat de susținătorii opozantului la locul asasinatului, potrivit unor fotografii din timpul raidului, postate marți pe Internet de activiști din grupul pro-Kremlin SERB.
Alte mesaje lăsate în timpul raidului conțineau insulte grave la adresa lui Nemțov și le cereau rușilor să înceteze să-l mai onoreze. O fotografie înrămată a fostului opozant rus a fost de asemenea spartă în cadrul atacului, potrivit unei fotografii publicate pe Twitter de Anastasia Zvotova.
Raidul face parte din campania SERB de a „lupta întotdeauna împotriva trădătorilor Rusiei”, a afirmat, într-o postare pe rețeaua de socializare VKontakte, un activist care s-a prezentat drept Goșa Tarasevici.
Susținătorii lui Nemțov au curățat locul în câteva ore, a declarat pe Facebook, marți seara, activistul de opoziție Mark Galperin.
Rușii rămân divizați între o majoritate al cărei sprijin pentru Kremlin a crescut simțitor după anexarea Crimeei anul trecut și o minoritate care critică acțiunile Guvernului.
Cei care își exprimă criticile în public sunt catalogați drept „trădători” în discursurile oficiale și relatările televiziunilor de stat, o retorică pe care susținătorii lui Nemțov o consideră parțial responsabilă pentru asasinarea sa.
Boris Nemțov, în vârstă de 55 de ani, unul dintre cei mai vehemenți critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost împușcat mortal pe 27 februarie, în timp ce se plimba pe un pod din apropierea Kremlinului cu prietena sa, fotomodelul ucrainean Anna Durițkaia, în vârstă de 23 de ani.
Putin a condamnat public asasinatul și a promis că cei vinovați vor fi aduși în fața justiției.
Cinci ceceni – Ramzan Bahaiev, Tamerlan Eskerhanov, Șagit Gubașev, Anzor Gubașev și Zaur Dadaiev – au fost reținuți de autoritățile ruse sub suspiciunea de implicare în asasinarea lui Boris Nemțov. Dadaiev și-a recunoscut inițial implicarea în această crimă, după care și-a retras mărturia, afirmând că a fost făcută sub amenințare.
Aliații lui Nemțov nu au încredere în ancheta oficială și consideră că acuzarea islamiștilor ceceni are ca scop să înlăture suspiciunile de la Putin, cercul său de apropiați sau de la serviciile de securitate.