”Grecia trebuie să își asume și ea responsabilitățile în protecția frontierelor externe ale UE, protecție care nu este asigurată în prezent”, a estimat Angela Merkel, la o reuniune a partidului său, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), desfășurată la Berlin.
Germania, care se așteaptă la un număr record de 800.000 de solicitanți de azil în acest an, susține în același timp consolidarea dialogului cu Turcia cu privire la protecția granițelor externe ale Uniunii. ”Trebuie să intensificăm urgent acest dialog” cu Ankara, a accentuat șefa executivului german.
Ea a reafirmat că în Germania vor putea rămâne doar migranții care au nevoie de protecție ca urmare a faptului că în țările lor au loc conflicte armate sau pentru că sunt supuși persecuțiilor politice.
”În schimb, cei care nu au nevoie de această protecție, cei care vin din motive economice — la rândul lor de înțeles — nu pot avea perspective de a rămâne aici. Trebuie să spunem clar acest lucru, pentru că altfel nu vom putea să asigurăm protecția adecvată celor în nevoie”, a afirmat Merkel.
Circa 40% dintre cererile de azil înregistrate în Germania în perioada ianuarie — iulie acest an au fost depuse de cetățeni ai unor țări din Balcani.
Guvernul german a decis, luni, să-și deschidă piața muncii pentru cetățenii din Balcani, în dorința de a pune capăt afluxului de solicitanți de azil proveniți din această regiune. Zeci de mii de albanezi și kosovari au ajuns în Germania de la începutul acestui an și solicită azil, însă șansele de a obține statutul de refugiat sunt aproape nule, scrie Agerpres.