Prima pagină » Știri externe » Un nou partid prorus a înflorit pe scena politică poloneză. „Sprijinul Rusiei pentru separatiști este o reacție naturală la amenințările naționaliștilor ucraineni”

Un nou partid prorus a înflorit pe scena politică poloneză. „Sprijinul Rusiei pentru separatiști este o reacție naturală la amenințările naționaliștilor ucraineni”

Un nou partid prorus a înflorit pe scena politică poloneză.
Un nou partid politic prorus, Zmiana (Schimbare), a apărut pe scena politică poloneză și speră să obțină 12 la sută din voturi la alegerile parlamentare de la sfârșitul anului, relatează publicația electronică EUObserver.

Liderul Zmiana, Mateusz Piskorski, neagă că există o agresiune rusă împotriva Ucrainei, susține separatiștii proruși, spune că referendumul de secesiune a Crimeei (considerat ilegal de UE și ONU) este corect și critică politicile „confruntative” și „antiruse” ale Guvernului polonez.

„Sprijinul Rusiei pentru separatiștii ucraineni este o reacție naturală la o situație în care compatrioții lor sunt amenințați de naționaliști ucraineni”, a declarat el pentru EUObserver.

Într-o țară în care Guvernul condamnă puternic politicile lui Putin și forțează o linie puternică a UE împotriva Rusiei, apariția unui astfel de partid ar putea fi o surpriză, dar ea nu este, afirmă experții. „Societatea poloneză nu este monolitică atunci când este vorba despre susținerea politicii externe a Guvernului față de Ucraina”, a declarat analistul politic Rafal Chwedoruk. „Atitudinea față de Rusia variază, de asemenea”, a adăugat el.

În opinia unora, apariția partidului este în mod clar un semn că propaganda lui Putin își face drum către peisajul politic și media polonez. Recenta apariție a postului de radio și site-ului de știri Sputnik, care admit că răspândesc „punctul de vedere al Rusiei” și site-uri de Internet precum Vilnus și Republica Poporului din Liov, care le cere polonezilor să ia înapoi teritoriile „lor” din Lituania și Ucraina, sunt exemple în sprijinul acestei teorii.

„Trebuie să fim vigilenți în legătură cu cine finanțează astfel de partide și acțiuni și în beneficiul cui lucrează ele”, a declarat ministrul de Externe Gregorz Schetyna în februarie.

Zmiana a fost analizat de Consiliul Național de Securitate, dar pentru moment nu au fost găsite legături directe cu entități rusești.

„Afirmația că partidul Zmiana este condus de unii agenți de la Kremlin face parte din lupta politică”, a declarat Chwedoruk. „În opinia mea, sunt persoane în Polonia care au vederi pozitive față de Rusia și Putin, iar Zmiana răspunde acestor orientări politice”, afirmă el.

Analiza recentelor sondaje de opinie sugerează că există un potențial sprijin pentru partid.

Din cauza evenimentelor istorice – ca masacrul de la Volînia – există un sentiment antiucrainean puternic în rândul societății poloneze. Un sondaj din martie arată că peste o treime dintre polonezi cred că țara lor nu ar trebui să sprijine Ucraina în criza actuală.

„Potrivit estimărilor noastre, Zmiana poate strânge chiar 12 la sută din voturi la următoarele alegeri”, a precizat Piskorski. Analiștii politici cred însă că aceste estimări sunt exagerate.

„Cel mai important lucru pentru polonezi, atunci când vine vorba despre comportamentul la vot este carisma politică a liderului. Iar Piskorski nu are. Acesta este doar un alt exemplu de politician discreditat care încearcă să își facă revenirea”, a declarat analistul politic Wojciech Jablonski.

Piskorski a fost implicat anterior în partidul populist agrar Samoobrona. În prezent, Zmiana încearcă să atragă un electorat smilar, sperând să seducă fermierii polonezi care au suferit din cauza contrasancțiunilor decise de Rusia, ce includ interzicerea majorității exporturilor alimentare europene.

Zmiana intenționează să se opună „interferenței americane” pe continentul european și așa numitei „opțiuni atlantice” pentru economie și securitate internațională.

„Astfel de atitudini antiamericane nu sunt încă puternice în Polonia. Oamenii nu înțeleg conceptul de neocolonialism și nu văd nimic fascist în legătură cu Uniunea Europeană și Germania”, afirmă Jablonski. Cu toate acestea, sprijinul polonez față de NATO nu a fost niciodată mai puternic – 80 la sută dintre polonezi sprijină aderarea la Alianța Nord-Atlantică.

Jablonski și Chwedoruk cred că probabilitatea ca Zmiana să intre în Parlamentul polonez în urma alegerilor din octombrie este mică, pragul fiind de 5 la sută. Dar Zmiana nu este singura voce prorusă de pe scena politică a țării. Jan Tomaszewski, un parlamentar nou ales al Platformei Civice, partidul de centru-dreapta al premierului, a declarat recent că nu există o implicare rusă în estul Ucrainei și că tot conflictul este din „vina președintelui (ucrainean Petro) Poroșenko” pentru că vrea să „ducă Europa către cel de-al Treilea Război Mondial”.

O atitudine mai pragmatică față de Rusia începe să apară chiar în cadrul Partidului Polonez Țărănesc, partenerul de coaliție al Platformei Civice, al cărui lider, Janusz Piechocinski, se opune sancțiunilor UE.

Magdalena Ogorek, candidat la președinție din partea fostului partid comunist SLD, susține de asemenea ideea unei reînceperi a dialogului între Polonia și Rusia.

Citește și