Un nou scandal în UE. Ce aliați și-a spionat Germania, în UE și NATO
Printre cei spionați s-ar fi aflat și șefi de stat și de guvern, miniștri și membri ai birourilor lor, precum și membri ai unor instituții militare, afirmă agenția națională de presă DPA care citează un raport al unei comisii parlamentare germane.
Serviciul de informații externe BND a spionat cu precădere abasadele și reprezentanțele consulare ale statelor membre NATO și UE din lume. Acestea a fost activitatea principală a BND deoarece culegerea de informații de la aliații Germaniei a reprezentat două treimi din cele 3.300 de obiective supravegheate de către spionii nemți.
Printre cei vizați de BND s-au aflat și ONG-uri dar și firme, corporații și instituții economice, într-un „număr format din două cifre” se mai arată în raportul ciatat. În acest sens, parlamentarii germanii au dat ca exemple numeroase firme din industria aeronautică și spațială, fabricanți și comercianți de armamaent dar și corporații din domeniul transportului, din media sau societăți de consultanță, care au fost spoinate de către BND pe parcursul mai multor ani.
Fără a da nume, autorii raportului, au reținut un caz „nejustificat” în care riscurile politice au depășit orice potențial câștig informațional pentru Germania.
Cea mai gravă acuzație adusă însă BND de acest raport este însă încălcarea legilor federale deoarece ” BND cu bună știință și din proprie inițiativă a interceptat cel puțin un cetățean german” scriu autorii săi referindu-se la ascultarea unui singur individ, de cetățenie germană. Cetățenii Germaniei sunt protejați prin lege împotriva spionajului efectuat de către serviciile germane de informații atât în țară, cât și în străinătate.
Anul trecut cancelarul Angela Merkel i-a reproșat însă președintelui SUA că „nu se face între prieteni” ca NSA să îi monitorizeze telefonul.