Un nou sondaj referitor privind ieșirea Marii Britanii din UE are un rezultat neașteptat
În contextul în care deputații urmează să analizeze din nou un proiect de lege privind referendumul luni, 43% dintre persoanele intervievate de către Institutul Survation, în contul publicației Mail on Sunday, sunt de părere că Marea Britanie ar trebui să părăsească UE. Alte 40% preferă ca țara lor să rămână în Uniune, iar 17% sunt indecise.
Acest sondaj, realizat pe Internet, pe un eșantion de 1.004 persoane, marchează o ruptură cu precedentele anchete de opinie, care au conchis întotdeauna că există un avantaj al taberei pro-UE.
În plus, 22% dintre cei care optează pentru un statu-quo afirmă că ar putea să-și schimbe părerea, dacă actuala criză a imigranților se agravează. În legătură cu acest subiect, 29% dintre britanici consideră că țara lor nu ar trebui să primească „niciun” refugiat – de departe cel mai popular răspuns -, în timp ce 15% susțin primirea a 10.000 de oameni.
Ultimul sondaj efectuat de către Survation, la începutul lui iulie, arăta că 45% dintre persoanele intervievate se pronunțau pentru rămânerea țării în UE, 37% se opuneau, iar 18% erau indecise.
De atunci, amintește Mail on Sunday – un tabloid puternic eurosceptic -, Guvernul lui David Cameron a propus modificarea întrebării adresate în referendum, după ce formularea inițială a fost criticată ca fiind prea favorabilă statu-quoului.
În loc să le ceară votanților să se pronunțe prin „da” sau „nu” dacă Marea Britanie ar trebui să rămână membră a UE, noua formulare le va propune niște fraze ca răspuns: „să rămână membră în Uniunea Europeană” sau „să părăsească Uniunea Europeană”.
O promisiune de campanie a lui Cameron, referndumul este preconizat până la sfârșitul lui 2017, dar ar putea să aibă loc chiar anul viitor. Premierul spune că el susține rămânerea Marii Britanii în UE, dar că nu exclude „nimic” dacă nu obține de la partenerii săi europeni un anumit număr de concesii în prealabil.