Un nou tip de virus al gripei aviare, descoperit pentru prima dată la om
Cercetătorii din Taiwan fac apel la vigilență, după descoperirea, pentru prima dată la om, a unui virus gripal A/H6N1, care circulă curent în cadrul fermelor de păsări, relatează AFP.
Tulpina virusului identificată la o tânără în vârstă de 20 de ani este de o virulență relativ scăzută, dar cercetătorii subliniază riscul ca aceasta să se combine cu alte virusuri și să devină mai periculoasă și insistă asupra necesității de a se pregăti fără întârziere pentru o pandemie cu virusul gripei aviare, complexă și imprevizibilă.
Tânăra din centrul Taiwanului s-a prezentat le spital cu simptome gripale și senzație de sufocare în mai 2013. Ea a reacționat bine la tratamentul cu oseltamivir (Tamiflu) și de atunci s-a recuperat total, scriu ei în revista medicală specializată The Lancet Respiratory Medicine, publicată joi.
Cercetătorii detaliază în revistă această primă infecție la om cu un virus H6, deja dată publicității în cursul verii. În afară de subtipurile H1, H2 și H3 ale gripei A sezoniere, au fost deja înregistrate infecții la om cu virusurile H5, H7 și H10, amintesc ei.
Analiza genetică a stabilit că virusul respectiv este apropiat de H6N1 care circulă în Taiwan din 1972 la păsări.
Dar acest virus prezintă o mutație (G228S) la hemaglutinină („H”-ul), o proteină de la suprafața sa, care îi permite să se fixeze pe celulele umane libere. Această modificare a virusului ar putea, prin creșterea afinității pentru un receptor uman al căilor respiratorii superioare, să îi permită să devină mult mai infecțios pentru oameni.
Ancheta a dezvăluit că această femeie, angajată la un comerciant, nu a mers în străinătate cu trei luni înainte de infecție și nu a intrat în contact cu păsări domestice sau sălbatice. Sursa infecției rămâne necunoscută.
Printre cele 36 de persoane din anturajul său apropiat, șase au dezvoltat febră sau infecție respiratorie, dar infectarea cu H6N1 a fost exclusă în aceste cazuri.
În plus, niciun H6N1 nu a fost decelat în prelevările provenind de la două ferme de păsări din apropierea domiciliului pacientei.
„H6N1 este un virus slab patogen, care se găsește în mod curent la păsările sălbatice și domestice de pe mai multe continente”, subliniază doctorul Ho-Sheng Wu de la Centrul de control al bolilor (CDC) din Taiwan, coautor al studiului.
Totuși, aceste rezultate sugerează că acest tip de virus H6N1, purtător al unei mărci de adaptare (G228S) la om, a devenit endemic și predominant în rândul păsărilor din Taiwan.
Cum aceste virusuri continuă să evolueze și să acumuleze modificări, ele cresc riscul unei infecții la om, apreciază doctorul Wu.
„Cercetări complementare sunt necesare pentru clarificarea unei potențiale amenințări reprezentate de acest virus emergent”, adaugă el.