Un nou val mondial de teroare. Din Kenya până în Irak, imaginile barbariei
Cel puțin 48 de persoane au fost ucise într-un atac lansat duminică seară asupra orașului Mpeketoni, din estul Kenyiei, de aproape 50 de persoane care, cel mai probabil, aparțin islamiștilor somalezi al-Shabab, o organizație despre care se vorbește tot mai mult în ultima perioadă, pe fondul unui „succes” îngrijorător de a racola constant noi luptători. Acesta este cel mai recent atac din seria celor care, în ultimele săptămâni, au zguduit cinci țări de pe două continente și au șocat comunitatea internațională care vorbește deja de începutul unei noi ere de teroare barbară. Grupările teroriste din spatelor acestor acte de barbarie se folosesc de rețele de socializare ca Facebook și Twttier pentru a-și promova crimele comise în scopul unei misiuni divine identificate de liderul lor, oricare ar fi el. Așa se face că umeroase astfel de imagini cu atrocitățile comise de aceștia au ajuns în media și au făcut înconjurul.
Kenya, cel mai sângeros atac din septembrie 2013
Aproximativ 50 de persoane înarmate au atacat duminică seara localitatea Mpeketoni, situată la 100 de kilometri de frontiera cu Somalia și la 30 de kilometri de orașul turistic Lamu. Schimburile de focuri au continuat în cursul nopții, însă dimineață situația s-a calmat. Bilanțul persoanelor ucise în Mpeketoni ajunsese la 48 luni dimineață, potrivit Crucii Roșii, dar acesta ar putea crește în orele următoare în condițiile în care operațiunile de căutare ale victimelor sunt în curs de desfășurare. Mai multe clădiri, inclusiv hoteluri, restaurante, bănci și sedii ale administrației locale, au fost distruse în urma incendiilor declanșate în urma atacului.
Pentru atacul de duminică seară, autoritățile din Kenya dau vina pe al-Shabab, gruparea teroristă din Somalia care ar avea legătură cu al-Qaida.
Atacul vine la mai puțin de o lună după ce cel puțin zece persoane au fost ucise, iar alte 90 au fost rănite în capitala Kenyei, unde două bombe artizanale au explodat în Piața Gikomba. De asemenea, la începutul lunii mai, cel puțin șapte persoane au fost ucise, iar aproximativ o sută au fost rănite în mai multe atentate comise la Mombasa, cel de-al doilea oraș al țării, și la Nairobi.
Operațiunea teroristă de duminică seară, care nu a fost deocamdată revendicată, este cea mai sângeroasă după atacul ce a vizat centrul comercial Westgate din Nairobi în septembrie 2013, revendicat de islamiști shebab și soldat cu cel puțin 67 de morți.
Kenya a fost scena unor atacuri după ce armata țării a intrat în Somalia în octombrie 2011, pentru operațiuni vizând insurgenții shebab, în urma mai multor incursiuni ale islamiștilor pe teritoriul său. Atentatele, care au vizat în principalul autobuze și o piață, au luat amploare din luna martie. Atacul de la Mpeketoni ridică la cel puțin 76 numărul persoanelor ucise de la începutul anului în Kenya în atentate atribuite islamiștilor shebab și susținătorilor săi.
Irak: imagini cu execuțiile a zeci de militari
Situația din Irak s-a agravat săptămâna trecută, când Gruparea Stat Islamic în Irak și Levant (SIIL), afiliată rețelei teroriste Al-Qaida, a reușit să ocupe numeroase provincii din nordul Irakului, după care s-a îndreptat spre Bagdad, unde guvernul lui Al-Maliki încearcă din răsputeri să păstreze măcar aparența controlului, precum și să-și mobilizeze soldații. Misiunea din urmă este chiar mai dificilă decât prima, dacă ne amintim că, numai în Mosul, al doilea cel mai mare oraș din Irak, cucerit în 10 iunie cu ușurință, soldații și polițiștii – parte a unor forțe antrenate de Statele Unite cu miliarde de dolari – și-au abandonat posturile de frica jihadiștilor.
În mai multe orașe, cei care au fost prinși de oamenii lui Abu Du’a, liderul SIIL, au avut parte de un sfârșit tragic. Membrii SIIL au difuzat pe Twitter o serie de imagini în care sunt prezentate execuțiile a zeci de militari irakieni capturați în confruntările din nordul Irakului, relatează Los Angeles Times.
Execuțiile au avut loc la periferia orașului Tikrit, după ce insurgenții sunniți au ocupat provincia irakiană Salahedin. În imagini sunt prezentanți zeci de militari irakieni transportați la bordul unor camioane spre locul unde urmau să fie executați. Ulterior, militarii, care îmbrăcaseră haine civile peste uniforme pentru a-și ascunde apartenența, sunt așezați pe un câmp și sunt împușcați cu arme automate de membri ai grupării teroriste.
Pe de altă parte, serviciile de securitate irakiene au anunțat că au omorât 279 de „teroriști” în ultimele 24 de ore, în cadrul operațiunilor pentru a opri avansarea spre Bagdad a insurgenților sunniți.
Serviciile de securitate irakiene au lansat o contraofensivă împotriva milițiilor sunnite, la nord de Bagdad, în contextul în care Guvernul Nuri al-Maliki a decretat starea de urgență și are prerogative nelimitate.
Efective suplimentare au fost mobilizate vineri la Samarra, oraș situat la 110 kilometri nord de Bagdad. Armata irakiană speră să recucerească Tikrit, principalul oraș al provinciei Salaheddin, precum și localitățile Dour și Baiji, ocupate de insurgenți sunniți.
Afganistan: talibanii au tăiat degetele celor care au votat
În Afganistan, seria atacurilor talibane a continuat și după cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Astfel, 11 persoane și-au pierdut viața în urma exploziei unei bombe artizanale pe o autostradă din nordul Afganistanului, în Aybak, capitala provinciei Samangan.
De asemenea, în provincia Herat, talibanii au tăiat degetele a unsprezece civili pentru a-i pedepsi că s-au dus la vot pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale, conform rapoartelor poliției locale. Talibanii au avertizat cetățenii să nu meargă la vot.
Talibanii afgani au declarat că au întreprins peste 868 de atacuri legate de alegerile în urma cărora se va cunoaște succesorul președintelui Hamid Karzai. Ei au declarat că au avut „sute de ofensive pe scară largă, care afectează printre altele, centrele de vot, locurile de siguranță și drumurile care duc la secțiile de votare.” Ieri, Ministerul de Interne afgan a recunoscut doar 150 de atacuri ale talibanilor.
În seria de atacuri din ziua scrutinului, 60 de militanți au fost uciși în atacuri desfășurate în Afganistan, potrivit anunțului ministrului de Interne, Mohammad Umar Daudzai, adăugând că alte atacuri au ucis 47 de persoane, între care se aflau 20 de civili și un angajat al comisiei electorale.
Palestina: președintele Parlamentului, arestat după răpirea a trei tineri israelieni
Armata israeliană l-a arestat în noaptea de duminică spre luni pe președintele Parlamentului palestinian Aziz Dweik, membru Hamas, în cadrul unei operațuni de căutare a celor trei tineri israelieni răpiți joi în Cisiordania ocupată. „Armata se concentrează asupra celor care au participat, au fost implicați (în răpire) sau au informații despre locul unde se află Gilad Shaar, Naftali Frenkel și Eyal Yifrah”, a declarat un purtător de cuvânt al armatei, Peter Lerner, citat într-un comunicat.
Lerner a anunțat totodată arestarea a 40 de palestinieni în cursul nopții de duminică spre luni, numărul total al arestărilor ajungând la 150 de la răpirea celor trei adolescenți, joi seara.
Forțele militare israeliene continuau luni dimineață căutările în regiunea Hebron, din sudul Cisiordaniei, pentru găsirea celor trei tineri israelieni, potrivit unui jurnalist AFP aflat la fața locului.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat mișcarea islamistă palestiniană Hamas pentru răpirea celor trei israelieni.
Pe de altă parte, un tânăr palestinian a fost ucis de către militari israelieni în tabăra de refugiați Jalazone, lângă Ramallah, în Cisiordania. Ahmed Arafat, în vârstă de 19 ani, a fost atins mortal de un glonț, la nivelul pieptului, în cursul unor confruntări cu militari israelieni. Victima a fost eliberată din închisoare în urmă cu o săptămână, potrivit surselor palestiniene din domeniul securității. Armata israeliană a refuzat să comenteze.
Siria, 3 ani de violențe, peste 160.000 de morți
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între forțele opoziției și serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanțul confruntărilor este de cel puțin 160.000 de morți.
În cel mai recent atac, de la sfârșitul lunii mai, douăzeci și una de persoane au fost ucise în orașul sirian Deraa (sud) într-un bombardament rebel asupra unui miting al unor susținători ai lui Bashar el-Assad, în cadrul campaniei în vederea realegerii acestuia, care a avut loc pe 3 iunie.