Un nume important din vechiul regim ucrainean a fost scos de pe lista UE de sancțiuni

Publicat: 06 03. 2015, 20:17
Actualizat: 06 04. 2019, 17:46

This browser does not support the video element.

Oleksandr Iakimenko, fostul director al Serviciului ucrainean pentru Securitate Internă (SBU) nu mai are blocată averea de pe teritoriul Uniunii, potrivit gazetei oficiale de vineri. Au fost scoși de listă și Aleksii Azarov, fiul fostului premier, și Andrii Portnov și Igor Kalinin, foști consilieri ai lui Viktor Ianukovici. Cei trei au fost introduși pe listă deoarece erau vizați, în Ucraina, de anchete declanșate în baza unor suspiciuni de deturnare a unor fonduri de stat. Ei au fost scoși de pe lista de sancțiuni după ce cazurile autorităților ucrainene au fost demontate.

Bruxellesul a prelungit însă sancțiunile impuse fostului președinte ucrainean Viktor Ianukovici și altor 17 membrilor al clanului său – cunoscut sub numele de „Familia”. Cele mai multe dintre sancțiuni au fost prelungite pentru o perioadă de un an.

Însă, în cazul a patru persoane sancțiunile au fost prelungite doar câteva luni – până pe 6 iunie – reflectând progrese în procedurile din Ucraina. Cei patru sunt Viktor Ianukovici, fiul fostului președinte, fostul ministru al Justiției Olena Lukaș, omul de afaceri Serghii Kliuiev și fostul ministru al Educației Dmitro Tabacinik.

Scoaterea de pe listă, mai ales a lui Iakimenko, este considerată o lovitură simbolică atât pentru Bruxelles, cât și pentru noile autorități de la Kiev, în contextul în care SBU este considerat de ucraineni vinovat că a fost implicat în plănuirea unor asasinate, comise inclusiv de lunetiști, și răpiri, în timpul protestelor din capitală.

Inabilitatea autorităților ucrainene de a dovedi vinovăția unor membri-cheie ai „Familiei” riscă să fie percepută drept un semn al incompetenței acestora sau, mai rău, a complicității cu vechiul regim.

Bruxellesul a luat aceste decizii în contextul unei aparente acalmii pe frontul din estul Ucrainei. Însă NATO acuză Rusia că a comasat aproximativ 12.000 de militari în Donbas și denunță pregătiri pentru un nou asalt.

Pe teren, o bombă a explodat vineri la Harkov, un oraș din nord-estul Ucrainei aflat sub controlul autorităților, al doilea atac de acest tip comis în ultima săptămână.

UE a prelungit recent sancțiunile impuse Rusiei și a amenințat cu noi sancțiuni economice în cazul în care situația de pe teren va impune această decizie. Însă occidentalii par să aibă poziții tot mai diferite față de modul în care să fie gestionată criza.

Congresmeni americani influenți au îndemnat Casa Albă să înarmeze militarii ucraineni, o idee respinsă de către Germania și Franța. În cadrul UE, Polonia și Marea Britanie au ridicat și ele problema furnizării de armament și impunerii unor noi sancțiuni, în timp ce Ciprul, Ungaria și Italia își cultivă legăturile de prietenie cu Rusia.