„Spitalul administrat de organizația Medici fără Frontiere era o bază a rebelilor talibani, folosită pentru organizarea și lansarea de atacuri”, a declarat Hamdullah Danishi, guvernatorul provinciei Kunduz, situată în nord-estul Afganistanului.
„Pot spune cu certitudine de sută la sută că spitalul era folosit de talibani. Spitalul are o curte mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat ceva vreme atacurile care erau lansate de acolo cu armament ușor și greu, acum s-a ripostat”, afirmă Danishi.
Organizația Medici fără Frontiere a respins din nou, duminică, acuzațiile privind prezența vreunui insurgent taliban în spital în momentul raidului aerian american, argumentând însă că, indiferent dacă ar fi fost rebeli în unitatea medicală, aceștia aveau statutul de pacienți. „Toate porțile curții spitalului erau închise; nu era nimeni altcineva în afară de membri ai personalului și pacienți. Este important să se țină cont de faptul că, potrivit legislației umanitare, orice persoană rănită tratată într-un spital este considerată pacient, deci personal noncombatant, indiferent de ce parte a luptat anterior”, a comunicat organizația umanitară internațională.
De altfel, în urma incidentului, fundația Medici fără Frontiere a anunțat suspendarea activităților în orașul Kunduz.
Cel puțin 19 persoane au murit, iar alte 37 au fost rănite după ce aviația militară americană a bombardat din greșeală, sâmbătă dimineață, un spital din orașul afgan Kunduz administrat de organizația umanitară Medici fără Frontiere. Cele 19 persoane decedate sunt 12 angajați medicali și șapte pacienți, inclusiv trei copii.
„Bombardamentul reprezintă o gravă încălcare a legislației umanitare internaționale”, a comunicat organizația medicală. „Numeroși pacienți și membri ai personalului medical sunt în continuare dispăruți. Bilanțul acestui bombardament teribil ar putea crește”, subliniază asociația umanitară, precizând că raidurile aeriene au continuat chiar și după ce s-a transmis că a fost atins un spital. Potrivit unor reprezentanți ai organizației, bombardamentul ar putea fi încadrat la crime de război.
Armata americană a confirmat că efectua raiduri aeriene în Kunduz, vizând insurgenți talibani. „Bombardamentul a vizat persoane care amenințau forțele coaliției. Este posibil ca raidul să fi provocat daune colaterale la o unitate medicală”, a declarat colonelul Brian Tribus, un purtător de cuvânt militar american, precizând că a fost declanșată o investigație în acest caz.
Potrivit unor surse militare citate de CNN, este posibil ca spitalul să fi fost atacat din eroare de un avion american de tip AC-130.
Președintele Statelor Unite, Barack Obama, și Alianța Nord-Atlantică au prezentat scuze pentru incident, iar Pentagonul a declanșat o anchetă în acest caz.
Pe 10 iulie, zece militari afgani au fost „victime colaterale” ale unui raid aerian american efectuat în provincia Logar, în estul Afganistanului.