Un oficial german avertizează: Programele de tranziție ecologică riscă să fie prea solicitante, ceea ce va avantaja partidele extremiste
Președintele Oficiului german pentru Mediu, Dirk Messner, a avertizat, joi, că măsurile de protecție climatică propuse de Guvernul german riscă fie prea solicitante pentru populație, ceea ce ar putea favoriza partidele politice extremiste.
Anumite sondaje arată că atingerea neutralității climatice este considerată o chestiune urgentă de către cetățenii germani. În acest context, Dirk Messner avertizează că există riscul ca oamenii să considere prea solicitante programele de tranziție ecologică.
”Mulți oameni se tem că din cauza acestor măsuri le este afectat statutul economic și social”, a declarat Dirk Messner pentru publicația Handelsblatt.
Oficialul german a atras atenția că starea de nemulțumire a populației riscă să contribuie la ascensiunea formațiunilor politice extremiste. ”Această situație favorizează partidul Alternativă pentru Germania (AfD) și ar trebui să ne alarmeze”, a subliniat Dirk Messner.
La începutul anului, mulți cetățeni germani s-au declarat îngrijorați de programele de tranziție ecologică ale Guvernului Olaf Scholz. Principala problemă a fost Legea privind sistemele de încălzire, care forța renunțarea la centralele alimentate cu combustibili fosili. Pe fondul criticilor, măsurile au fost diluate, dar acum au apărut probleme suplimentare legate de constrângerile bugetare generate de tranziția ecologică. În Germania sunt dezbateri intense și din cauza prețurilor mari pentru certificatele de compensare a emisiilor de dioxid de carbon și în contextul eliminării subvențiilor pentru motorina utilizată de utilajele agricole. În acest context, oamenii trebuie să se aștepte la prețuri mai mari la carburanți.
Sondajele arată că popularitatea partidelor coaliției guvernamentale din Germania și a cancelarului Olaf Scholz continuă să scadă, în timp ce opoziția de dreapta își consolidează poziția, în contextul crizei bugetare și al costurilor generate de tranziția ecologică și de asistența militară oferită Ucrainei. Partidul Social-Democrat (SPD, centru-stânga), al cancelarului Olaf Scholz, are un scor electoral de 14-15%, Alianța ’90/Verzi (ecologistă) este la nivelul de 15%, iar cealaltă formațiune din coaliția guvernamentală, Partidul Liber-Democrat (FDP, liberal), are o susținere de 4%.
În schimb, opoziția de dreapta își consolidează poziția. Uniunea Creștin-Democrată (CDU, centru-dreapta) este creditată cu 32% din intențiile de vot, iar partidul Alternativă pentru Germania (AfD), considerat de extremă-dreapta, are o popularitate de 20-21%.