Un oficial NATO, glumă pe Twitter despre Rusia și România: ”Folosesc aceeași hartă?”
„Rusia afirmă că exercițiile defensive din România sunt ‘provocatoare'”, a scris el, postând o hartă, în care arată că România și Rusia se află la 1.000 de kilometri distanță.
„Folosesc aceeași hartă?”, adaugă șeful pentru operațiuni media al Marelui cartier general al puterilor aliate în Europa (SHAPE), ironic.
De când a fost postat pe Twitter, săptămâna trecută, mesajul a fost repostat de sute ori.
Planurile Alianței Nord-Atlantice de a suplimenta capacitățile militare din România sunt „provocatoare”, a declarat miercuri Aleksandr Lukașevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, apreciind că Bucureștiul „sacrifică stabilitatea regională de dragul strategilor” din alte părți ale lumii.
După anexarea Crimeei de către Moscova, anul trecut, liderii Alianței Nord-Atlantice au aprobat planuri de consolidare a apărării Europei de Est și crearea unei forțe de reazție ultrarapidă de 5.000 de oameni.
NATO a efectuat săptămâna trecută primele exerciții ale acestei forțe de reacție rapidă, la care au participat cel puțin 1.500 de militari.
Portalul rus Sputnik ține să prezinte o replică, duminică, citând comentarii de pe rețele de socializar e potrivit cărora harta postată de purtătorul de cuvânt NATO ar conține mai multe „erori”.
„De exemplu, de ce Ungaria este marcată pe hartă, în timp ce alte state, între care Polonia, Slovacia și Lituania nu sunt?”, scrie Sputnik. „Poate din cauză că, în ultima perioadă, președintele său a fost un ghimpe enervant în coasta părții americane cu retorica sa împotriva războiului și comentariile sale împotriva sancțiunilor?”, continuă portalul.
„Mai mult, din motive necunoscute, generalul (sic!) a despărțit regiunea Kaliningrad de pe coasta balticii de restul Rusiei”, mai scrie Sputnik, referindu-se la locotenent-colonelul Janzen, adăugând că „se pare că regiunea nu este încă un nume de casă pentru generalii americani, așa cum este pentru omologii lor lituanieni și polonezi, după ce oficiali lituanieni din domeniul securității au confundat recent un tren plin de studenți ruși cu o invazie la scară largă, în timp ce polonezii sunt ocupați cu fortificarea frontierei lor cu enclava rusă”.
Însă ceea ce i-a „iritat” cel mai puternic pe utiizatori, mai scrie portalul rus, este faptul că Janzen afirmă că între Rusia și România sunt 1.000 de kilometri. „În realitate, distanța dintre partea de vest a Crimeei și partea de est a României, peste Marea Neagră, este mai mică de 230 de kilometri”, subliniază Spunik, adăugând că, „în pofida faptului că NATO continuă să insiste că (Peninsula) Crimeea face parte din Ucraina, distanța dintre România și Rusia, atât la nord, peste Ucraina, cât și la sud, peste Marea Neagră, tot nu este mai mare de 560 de kilometri”.
Săptămâna trecută, Aleksandr Lukașevici, un purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe a declarat că planurile NATO de a mobiliza forțe militare în România reprezintă o măsură provocatoare, creând „alt pivot de susținere pentru Statele Unite și NATO în apropierea frontierei ruse”. Anterior, la începutul lunii, Statele Unite au mobilizat 12 avioane de tip A-10 Warthog, 200 de piloți militari și echipament de susținere în România.