Un oraș din vestul Australiei, distrus de un uriaș incendiu de vegetație

Publicat: 08 01. 2016, 08:59

Rafale de vânt cu o viteză de până la 60 de kilometri pe oră au intensificat, în noaptea de joi spre vineri, incendiul Waroona, ale cărui flăcări au atins până la 50 de metri înălțime.

Sinistrul continua să amenințe orașul vineri, iar rafale puternice de vânt urmează să complice lucrurile.

Comandantul pompierilor de la nivelul statului Wayne Gregson a declarat într-o conferință de presă că incendiul de la Yarloop era prea puternic pentru a se trece la o intervenție frontală.

Patru pompieri au fost răniți în lupta cu flăcările, iar un vehicul de intervenție a fost distrus, a anunțat el.

Incendiul a distrus deja peste 50.000 de hectare de vegetație și amenință alte localități, și anume Harvey și Preston Beach.

– „Ar putea fi sfârșitul”

O furtună puternică a lovit vineri, la ora locală 10.00 (4.00, ora României), orașul Pinjarra, situat la nord de zona afectată de incendiu.

Potrivit presei, un trăsnet a lovit un centru de evacuare din oraș, a rănit un bărbat în vârstă de peste 50 de ani și a provocat o pană de curent.

Furtuna se îndrepta către zona afectată de incendiu. Ploaia torențială care o însoțește ar putea limita sinistrul, dar trăsnete ar putea declanșa alte incendii.

Un politician local, Murray Cowper, a declarat pentru BBC că s-au înregistrat pagube materialee „semnificative”.

El a adăugat că pompieri i-au spus că pubul, clubul de popice și atelierul istoric de prelucrarea lemnului din oraș au fost distruse.

http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1

„Pompieri experimentați spun că nu au văzut niciodată așa ceva”, a declarat Cowper. „O minge mare de foc a venit și nu au avut cum s-o oprească”, a spus el. „Ar putea fi sfârșitul orașului”, a apreciat politicianul.

Un locuitor de la Yarloop, Alex Govanovich, a declarat pentru Australian Broadcasting Corp (ABC) că focul a fost „nebun – o minge de foc după alta”. „Rafalele de vânt erau îngrozitor de puternice. Este devastator”, a mai spus el.

Un purtător de cuvânt al Biroului de Meterologie a avertizat în legătură cu condiții atmosferice „foarte delicate”, în contextul în care rafalele de vânt urmează să atingă vineri viteze de până la 60 de kilometri pe oră.

Furtuni și briza mării ar putea contribui și mai mult la situația imprevizibilă, dacă împing incendiul în noi direcții. Sisteme de furtună ar putea fi generate, de asemenea, de incendiu, a mai avertizat purtătorul de cuvânt.

Pompierii le recomandă locuitorilor din zonă să nu-și părăsească locuințele decât dacă nu au altă opțiune și să se refugieze în zone arate, pe plajă, la un baraj sau pe malul unui râu, dar nu la rezervoare de apă. Căldura generată de incendii de vegetație poate ucide, avertizează pompierii, recomandând populației să se refugieze în clădiri din beton. Autoturismele nu oferă protecție, subliniază ei, recomandând șoferilor să parcheze la adăpostul unor structuri care blochează focul.