Tensiunile pe tema refugiaților în Germania au atins un punct critic la începutul acestei săptămâni, când premierul landului german Bavaria, Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creștin-Democrate (CDU), i-a transmis o scrisoare cancelarului Angela Merkel prin care îi cere să-și schimbe politica frontierelor deschise fața de migranți, amenințând că, în caz contrar, va sesiza Curtea Constituțională, relatează Europa Liberă în pagina electronică.
Scrisoarea solicită Guvernului federal plafonarea la cel mult 200.0000 pe an a numărului migranților primiți, după ce anul trecut au ajuns în Germania aproape 1,1 milioane de solicitanți de azil, proveniți mai ales din Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
„Vom deschide procedura de verificare la Curtea Constituțională Federală cât mai repede”, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă, cu ocazia sesiunii APCE de la Strasbourg, deputatul CSU Bernd Fabritius, care a precizat că Bavaria nu dorește suspendarea Schengen, ci doar controlul, pe o perioadă determinată, al frontierelor naționale germane.
Uniunea Creștin Socială (CSU) din Bavaria, partener de coaliție cu Uniunea Creștin Dmocrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel, va trimite în „cel mai scurt timp posibil” o plângere la Curtea Constituțională germană, dacă Guvernul de la Berlin nu ia măsuri clare pentru a limita intrarea solicitanților de azil în țară.
„Am făcut diverse propuneri. Cea mai importantă ar fi reluarea suveranității statale la frontierele naționale germane. Aceasta nu înseamnă că închidem frontierele, ci că le controlăm. Să fim stăpâni pe acordarea dreptului de a intra pe teritoriul federal, cum orice stat suveran are nu doar dreptul, ci și obligația să o facă. Acesta nu este nicidecum o renunțare la principiile pe care se bazează Zona Schengen. Dar atât timp cât teritoriul Schengen nu poate fi protejat așa cum considerăm noi că este nevoie, mă refer la frontierele din Grecia sau din Italia, avem obligația națională de a exercita suveranitatea statală. Asta cerem în Bavaria”, a explicat Bernd Fabritius.
El a apreciat, în acest context, că țările est-europene din UE, cum ar fi Ungaria, România sau Bulgaria, „nu fac altceva decât să aplice cu strictețe regulamentele europene”.
„Nu înțeleg, ca atare, criticile aduse la adresa Ungariei, la adresa României și Bulgariei, care nu fac altceva decât să aplice cu strictețe regulamentele europene. Noi dorim ca atunci când aceste regulamente europene nu se pun în aplicare în Grecia sau Italia, să recurgem la autoritate statală proprie. Asta dorim și suntem convinși că avem obligația să o facem. Din acest motiv am înștiințat partenerii de la Berlin că vom recurge la procedura de verificare la Curtea Constituțională Federală”, a subliniat Fabritius.
Țările est-europene din UE au fost criticate de mulți demnitari de la Bruxelles pentru faptul că se opun cotelor de migranți, iar Ungaria și pentru gardurile de sârmă ghimpată ridicate de-a lungul frontierelor.