Un parlamentar irakian critică dur executarea șeicului Al-Nimr
„Execuția șeicului șiit Al-Nimr este un serviciu adus grupării Daesh (Stat Islamic), care plănuiește să se extindă prin alimentarea războaielor dintre comunitățile religioase”, a declarat Humam Hamoudi, un politician șiit proeminent și un membru al Consiliului Islamic Suprem din Irak.
Decizia Arabiei Saudite de a executa 47 de persoane într-o singură zi a fost condamnată și de organizația internațională Amnesty, fiind o dovadă de „reglare a unor probleme politice”, a criticat Philip Luther, directorul filialei Amnesty în Orientul Mijlociu pentru AFP.
Iranul a amenințat că Arabia Saudită va plăti „un preț mare” pentru această execuție a șeicului șiit Nimr al-Nimr, figură proeminentă care s-a opus regimului saudit. Executarea lui Nimr al-Nimr va avea consecințe negative asupra familiei regale din Arabia Saudită, contribuind la decăderea acesteia, a estimat un înalt oficial religios al Iranului, Ahmad Khatami.
Ministerul saudit de Interne a anunțat că 47 de persoane care au fost condamnate pentru plănuirea sau comiterea de acte teroriste, ce au vizat civili și forțe ale securității, au fost executate sâmbătă în Arabia Saudită. Cei 47 de bărbați, printre care s-a aflat și clericul șiit Nimr al-Nimr, au fost condamnați pentru că au adoptat ideologia radicală „takfiri”, s-au alăturat organizațiilor teroriste și au fost implicați în acte criminale comise în Arabia Saudită și în statele din vecinătate. Al-Nimr și alți trei șiiți au fost condamnați la moarte pentru incitarea la violență într-o comunitate saudită de care aparțin.
„Crima executării clericului Nimr face parte din funcționarea criminală a acestei familii. Lumea islamică își va exprima indignarea și va denunța acest regim infam cât mai mult posibil”, a completat Ahmad Khatami.
De asemenea, liderul libanez al Consiliului Islamic Șiit Suprem a calificat executarea lui Al-Nimr drept „o greșeală gravă” din partea Arabiei Saudite, în timp ce comunitatea Hezbollah a numit-o „asasinare”. Lideri șiiți din Irak, Kuweit, Liban și Yemen au avertizat asupra represaliilor declanșate de aceste decizii, semnalând o posibilă intensificare a conflictelor religioase în Orientul Mijlociu.
Mai mulți oameni au ieșit să proteste în stradă față de aceste execuții, în mai multe state din Orientul Mijlociu, printre care Arabia Saudită, Iran, Irak și Bahrain. În Bahrain, polițiștii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de protestari.
Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru „port de arme” și „lipsă de obediență față de suveran” de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susținătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanți ai conducerii saudite din orașul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.